На кръгла маса бе представен проекта „Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг”

Областният управител Живка Аладжова проведе среща с главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ гл.комисар Митко Димитров и с директора на ОДМВР-Стара Загора гл.инсп. Иван Чолаков по повод представянето на проекта „Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг” на кръгла маса в Стара Загора. Бенефициент по проекта е ГД „Изпълнение на наказанията“, а финансирането е осигурено от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

             „Изразявам увереността си в успеха на проекта и адмирирам въвеждането на механизмите на електронния мониторинг като част от концепцията на ГД „Изпълнение на наказанията” за подобряване възможностите за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода“, сподели Аладжова при разговора си с гл.комисар Димитров.

            На кръглата маса Областна администрация-Стара Загора беше представена от зам.-областните управители Теодора Иванова и д-р Тунджай Йозтюрк, които приветстваха участниците в нея и поздравиха лично ръководителя на проекта Валентина Караганова. Организаторите представиха демонстрация на специални електронни гривни за дистанционен контрол на осъдени на пробация или предсрочно освободени от затвора. В рамките на проекта ще бъдат закупени 180 такива устройства, чието проследяване ще се извършва от единен контролен център. Все още не ясно разпределението им по области в страната. Устройствата са изградени така, че всеки, на когото са поставени, има възможност да се отдалечава от дадена точка в рамките на 150 метра. Ако наруши това разстояние, в контролния център веднага ще бъде получавана тази информация и лицето може да бъде задържано.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram