Срещу източването и замърсяването на язовирите скочи Федерацията по риболовни спортове

С публикации на източени до критични нива в момента язовири „Жребчево“ и „Александър Стамболийски“ председателят на Федерацията Георги Михайлов настоя за незабавна реакция на властите.

„Причина са вецовете, които имат подписани договори за използване на определено количество вода. В резултат на това на много места в момента цари маловодие, което затруднява много размножаването на рибата. Заради източването хвърленият хайвер остава на сухо и умира!“, предупреждава шефът на Българската федерация по риболовни спортове.

Ето и какво се казва още в изявлението му, по повод назрялото напрежение и заканите за протести сред риболовците:

„От маловодието, настъпило вследствие на изпразването на язовирите, полза имат най-вече бракониерите. В тази обстановка за тях става по-лесно преграждането на ръкавите с мрежи и изгребването на рибата, която се концентрира за размножаването си, и е с притъпен инстинкт за самосъхранение. Това си е чиста проба кражба, улеснена от недалновидното управление на големите държавни водоеми.

В тази връзка Федерацията обяви, че ще предприеме действия за осигуряване на нормалното размножаване на рибата. БФРС предлага да бъде инициирана среща между ИАРА, МОСВ, НЕК и останалите държавни органи, както и неправителствените организации, имащи отношение към проблема. „Ние не сме против добива на електроенергия, но не и с цената на унищожаването на хайвера на рибата“, се казва в позицията на БФРС.

„Налага се да положим усилия и в друго направление – опазването на чистотата на водоемите, където самите ние ходим да ловим риба“, предлагат от Риболовната организация. Много от най-масово посещаваните места са се превърнали в сметища – пластмасови бутилки, найлонови торби, опаковки от захранка за риболов, кутии за стръв и какво ли още не. На язовир „Жребчево” дори съществува място, наречено „Боклуците”! „Съдете сами в какви мащаби е изхвърлянето на битови отпадъци там. А всички ние отиваме за риба с цел да прекараме свободното си време в чиста природа, замърсявана за съжаление нерядко от самите нас.“, разказва Михайлов.

В тази връзка БФРС предлага да се положат усилия в няколко направления – почистване на местата за риболов, по-тежки санкции за замърсителите, договорка с общините по места за поставяне на контейнери за смет на най-посещаваните участъци на водоемите.

Риболовците са недоволни и от наскоро приетото от законодателите решение, касаещо печалбата на фирмите и сдруженията, издаващи билети за риболов. „Горещо приветствахме нововъдението, според което 20% от тази сума отива за зарибяване. Нали така ще сме наясно къде отива поне една част от парите, които плащаме като такси за риболов?

Ние предлагаме със събраните пари да се състави Единен зарибителен план на България, в който да се включат ихтиолози и компетентни служители от сектора като консултанти. Планът трябва да бъде прозрачен и публичен, за да са наясно всички с него, и то при участието на риболовните сдружения. Така ще знаем къде, с какво и как зарибяваме. За целта е нужно да се извърши таксация на водоемите, да се опишат видовете риби, които ги обитават. Всичко това, без абсолютно никакво съмнение, ще доведе до по-рационално зарибяване и повече риба.“

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram