Няма да бутат незаконни ромски къщи в Зарата

Като част от стратегията за ревизия на ситуацията в ромския квартал „Лозенец‘ в Стара Загора, Общината няма да премине към процедура за премахване на незаконните ромски къщи през настоящата година. Това заяви на провелата се дискусия: “Жилищна политика – превенция на незаконното строителство, алтернативни решения“ инж. Ангел Стоманярски – началник“Контрол по ЗУТ“ в Община Стара Загора. Той уточни, че общината е предоставила 274 парцелирани места, в които желаещите, които имат възможност, биха могли да участват в тръжна процедура за придобиване на право на строеж.

На дискусията, организирана с подкрепата на сдружение „Свят без граници“, бяха обсъдени възможностите за облагородяването на квартал „Лозенец“, както и законовите инструменти за предоставяне на правото на строеж в обособените от Общинския съвет места. Екип архитекти от Университета по архитектура, строителство и геодезия представи на събралите се роми визията на ромските квартали във Великобритания и Дания. Пред гостите бяха показани планове на къщи, които отговарят на всички критерии и изисквания. Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“ подчерта, че не е достатъчно само да се закупят парцели за строеж, нужно е да бъде изготвен и проект. Самите проекти ще бъдат изготвяни безплатно на желаещите, уточни Илиев.

До този момент е закупен един единствен парцел за застрояване в обособената зона на Зайчева поляна. Собственикът е заплатил сумата от 4000лв. за 300 квадратни метра, информираха експертите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram