Започнали да копаят язовира в началото на април

В първите дни на април 1947 година започва строителството на язовир Копринка. Грандиозното съоръжение е завършено след 8 години.

Язовирът е разположен на 7 км западно от град Казанлък. Строителството му започва през 1947 г. и продължава до 1954 г. Открит е на 6 септември 1955 г.
Язовирната стена е изградена по проекта на инженерите Минчо Иванов и Иван Савов, а главния напоителен канал е проектиран от инж. Разсолков.

Самата язовирна стена е дълга 620 м. и висока 44 м. От язовирната стена се разклоняват два канала:десен главен канал с дължина 26 км. и лява магистрален, който опасна Казанлъшкото поле. Главният канал чрез система от канални съоръжения продължава с тунели под Средна гора,които са с обща дължина 12 км. Чашата на язовирното езеро затваря повърхност от 12 кв.км. с вместимост от 143 млн.куб.метра вода.

В строежа на язовира влизат и две водноелектрически централи:едната до язовирната стена-ВЕЦ ”Копринка” с мощност 7000 квт.ч. и другата на главния канал-ВЕЦ ”Стара Загора” с мощност 22 500 клв.ч.
Под водите на язовира остава открития при строителството древен тракийски град Севтополис, наречен на името на тракийския владетел Севт III, разкрит и  проучван от специалисти археолози от Археологически институт при БАН в периода 1948 -1954 г.

На снимките: Картина, масло, автор Добри Добрев, изобразяваща строежа на язовира/ горе/ Снимки от строителството на няпоителния канал и язовира

Nai_nova_istoria_04

Nai_nova_istoria_05

По материали на Исторически музей „Искра“

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram