Народно читалище „Искра-1860” отчете успешна творческа година

На провелото се в края на м.март 2014г.  Редовно 153-то общо отчетно събрание, Народно читалище „Искра-1860” отчете успешна творческа година.

В отчетния доклад бе подчертано, че всичките колективи и формации на Читалището са съхранени, разкрити са и нови форми на неформално обучение. И през 2014г. инструменталистите, вокалистите и театралите са продължили да печелят призови награди и да утвърждават позициите на Народно читалище „Искра-1860” в културното пространство на България, като едно от най-големите средища за създаване на изпълнители, творци и високо стойностни художествени произведения.

Бе отчетено, че за периода 01.01.2014 – 31.12.2014г, школите, съставите, формациите, клубовете и студиите на Читалище „Искра” са имали общо 146 изяви в различни местни, национални и международни културни събития, в които са участвали 1380 читалищни деятели.

През 2014г, читалището е подготвило и представило девет самостоятелни концерта, представени са два премиерни спектакъла и са изиграни десет представления на Младежката театрална студия и Детската театрална школа. Изнесени са девет самостоятелни продукции на класовете за инструменталисти от ШИ „Емануил Манолов”, единадесет са проведените творчески сбирки на Клуб „Поетичен монограм”.

208 са участниците в 27-те регионални, национални и международни конкурси и фестивали – индивидуални и колективни, от които са завоювани общо 71 призови награди.

Съставите на читалището са взели участие в редица културни прояви от национално значение в градовете Пловдив, Габрово, Клисура, Велико Търново, София, Царево.

76 са участията на индивидуални и колективни участници в различни културни мероприятия на територията на общината и региона.

В края на доклада бе отбелязано, че и през изминалата 2014г. с получените отлични оценки от десетки специалисти, атестирали качеството на културния продукт, създаван в институцията, Читалище „Искра” затвърждава добрите си позиции в културното пространство на Казанлък и страната, а съставите му остават на високо художествено-творческо ниво.

Целият отчетен доклад може да прочетете на www.chitalishteiskra.com

 

НЧ “Искра-1860”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram