Любопитни факти за яйцата

Православните християни днес честват Великден. Един от символите на светлия празник е яйцето. По този повод ви предлагаме няколко любопитни факта, събрани от в. „Дейли експрес“ и „Фарм флейвър“: -По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно. – Четиридесет процента от яйцата по света се консумират в Китай. Страната е и най-големият производител на продукта на планетата. – Световният рекорд за приготвяне на омлети – 427 за 30 минути, принадлежи на Хауърд Хелмър. – Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно, но някои снасят и над 300. – Белият или кафявият цвят на черупката зависи от породата на кокошката. – Яйцата съдържат всички най-важни протеини, минерали и витамини. Жълтъкът им е сред малкото естествени източници на витамин D. – Ядливата част на яйцето представлява приблизително 74 процента вода, 12 процента протеин и 11 процента мазнина. – Порите по повърхността на яйчената черупка достигат до 17 000.

www.novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram