„Кумгейт“ и в Казанлък: Първият в Об съвет – Златанов, уреждал съдружничка с 4-цифрени хонорари от европроекти?

Адвокат Велина Стойчева, дългогодишна съдружничка в една кантора с председателя на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, който също е юрист, е получила хонорар от четирицифрена сума като част от екипа на един от най-мащабните проекти в Града на розите „Обновяване на образователната инфраструктура на територията на Община Казанлък“.

Проектът е на стойност над 9 000 000 лева. Екипът му на управление, чийто член е и Стойчева, е организирал и провел процедурата за избор на изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, показват документи, които са публични.

Заради нарушение на ЗОП, обаче, управляващият орган на проекта е наложил финансова санкция на Община Казанлък, защото е открил опорочаване на процедурата по възлагането.

Юристката Стойчева е била единствената, назначена на граждански договор в екипа и на друг проект: „Консервация,реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Назначението й е доста странно, тъй като в екипа е участвал юрисконсултът на Община Казанлък.

Стойчева е работила за Община Казанлък. Тя е представлявала местната администрация при обявяването и провеждането на обществени поръчки.

Твърде необичайно е, че за контакти в Агенцията за обществените поръчки /АОП/ на част от документацията не са посочени телефоните и e mail на Община Казанлък, а личните на съдружничката на Златанов.

Може да се предполага, че Златанов е съдействал на съдружничката си като я е препоръчал няколко пъти да участва в екипи на проекти с евросредства. Ако я е „уредил“, то председателят на казанлъшкия общински съвет е възможно да е злоупотребил с властта си с цел да извлече облага и за себе си, освен за Стойчева, осигурявайки и с предимство пред други юристи място в екипите на проектите и добри хонорари.

Подобно на хасковския „Кумгейт“ не е изключено Златанов да е участник в конфликт на интереси и търговия с влияние.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram