Отнеха ни избора на забавачницата, поскъпнала с 40% такса

От 11.04.2015 г. започва приемът на деца в първа група в детските градини за учебната 2015-2016 година, съобщи общинският пресцентър. Предстоящият прием ще се извърши съгласно утвърдени със Заповед № 1026/26.05.2014 г. на Кмета на община Казанлък Правила за приемане на деца в общинските детски заведения на територията на община Казанлък, които са в сила от 01.01.2015 г. Съгласно тези правила, приемът се извършва по документи в съответното детско заведение (ОДЗ/ЦДГ), които се приемат от директора или упълномощено от него лице от 11.04.2015 г. до 30.04.2015 г.

Както вече писа сайтът presstv.bg новите Правила отнемат редица права, които досега имаха казанлъшките родители и най-важното-да избират забавачницата за дедето си. И родителите със 71% неработоспособност също няма да имат право да записват децата си в избрана от тях градина в Казанлък.

Ако живеете в Западното, но работите в Източното, близо до някоя детска градина, вече е под въпрос дали ще можете да си запишете детето в забавачницата, която ви е под ръка до работното място. Най-вероятно ще ви се наложи да си водите детето в градината във вашия квартал, макар и да не ви е удобно и да не ви харесва персоналът.

Изборът на подходяща детска градина, симпатични ви учителки или наличие на атрактивни практики в  определена забавачница вече е минало. След 1 януари тази година в Казанлък записването на деца в градините се „закрепостява” по местоживеене.

Според Правилата на кмета Стоянова ще кандидатствате по документи в градините, а одобряването на „кандидатурата” ви ще става по специална точкова система. Най-много-5 точки, се дават на родители, чийто настоящ адрес е  около кварталното детско заведение, а най-малко-само 1 точка, ако се опитвате да се класирате в градината, която е най-близо до местоработата ви. Ако сте от селата, очевидно, трябва да се разделите с мераците си да отглеждат наследниците ви в градска детска градина.

Най-парадоксалното е, че според въпросните Правила, най-тежко са дискриминирани родителите с над 71% инвалидност, алармираха представители на тази група хора в неравностойно положение. Посочването на избрана от тях детска градина им носи едва…2 точки. В други общини, където има въведени правила, специално този сегмент от гражданите приоритетно ползва най-високия брой точки, наред с родителите на сираци и полусираци, проверили са казанлъчани с ТЕЛК над 71% неработоспособност. Нямало логика майките и татковците на деца с починал родител да се ползват от 4 точки, а инвалидите само с 2 точки, смятат те.

До 5 май класацията на приема в Казанлък трябва да е готова и изнесена. Обжалване няма, възможност-само минимална, ако има незаети места в желаната от вас детска градина.

Въпроси по темата постъпиха в редакцията на Пресс тв, тъй като Правилата са окачени по вратите на забавачниците от известно време. Вече и от пресцентъра на Общината обявиха тяхното действие.

От миналото лято с 40% по-скъпа стана таксата за детска градина в казанлъшко, сега вече само спомен възможността за избор на забавачка.

pravila1

pravila2-300x132

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram