Как кметица и прокурор в Казанлък „давят” журналисти в наводненията

Кметицата на Казанлък Галина Стоянова /на снимката/ хладнокръвно излъга в национален ефир. Тя отрече да е подавала в местната прокуратура сигнал срещу казанлъшката медийна група „Вис виталис”, секунди след като НОВА ТВ в репортаж показа точно този сигнал с вх.№387/03.02.2015г.в Районна прокуратура, Казанлък.

Какво стана? Какво става? Тим Рот и героят му от нашумелия сериал „Излъжи ме…” имат отговор. В Казанлък пък могат да почерпят сюжет за следващ епизод с любезното съдействие на кметицата, един прокурор и едно наводнение, неправилно и опасно отразено от местен журналист.

В един стар виц, с класическа ситуация на завръщащ се мъж от командировка и сварващ чуждо мъжко присъствие в семейното ложе, се случваше ето това:

Съпругът-рогоносец пита:

-Какво става тук!? Не мога да повярвам на очите си!!!

Благоверната, дори откровено обидена, му отговаря:

-Скъпи, няма нищо. Сама съм. Ти на мен ли ще вярваш или на очите си!?

С две думи, ако на клетката на пауна пише „крокодил“, не вярвайте на очите си. Протегнете ръка, може и да погалите необработена крокодилска кожа.

И ако случайно видите наводнение, пак не вярвайте на очите си. След два дни от Общинския пресцентър в Казанлък ще пуснат прессъобщение, за да е ясно какво точно сте видели. Във всеки случай, не това, което очите ви са съзрели.

До тогава пийте от най-популярното напоследък питие в Казанлък – прокурорска биричка. После ще се появи кметица Стоянова и ще ви излъже от телевизора. Няколко пъти и така ще се омотае в лъжи, че и армадата й от тролове в социалните мрежи няма да й помогне да се извлече от собствения й Бермудски триъгълник, в който потъна. И където сигурно си мечтае да е правият ъгъл.

„Колко трудно е в 21 век да бъдеш честен човек“, ако перифразираме Пеньо Пенев и ако върнем времето само няколко дни назад.

За два дни през първата седмица на април казанлъшкият кмет Галина Стоянова излъга няколко пъти пред възможно най-голяма публика, тази на една от трите най-големи български телевизии.  И така лъсна пред цялата държава местната схема „нотабили+прокурори“ за разправа с неудобни пишещи. Поводът – местна телевизия отразила по опасен за обществените отношения и уронващ престижа на местната власт начин наводненията в града.

„Не съм подавала сигнал срещу медията!“, категорично заяви миналата седмица кметицата пред репортера на НОВА ТВ Мария Милкова. Сигналът й бе показан от националната телевизия в същата минута, докато тя отричаше. Стоянова го е подала на 3 февруари т.г. /заведен е под №387/2015 в прокуратурата в Града на розите/. Лично е посетила прокурора Кръстин Кацаров на работното му място. Нещо повече, водела със себе си и председателя на Общинския съвет Николай Златанов.

В сигнала Стоянова се жалва от редица материали на журналисти от медийна група „Вис виталис“, като „уронващи авторитета на местното самоуправление“, които можело „да доведат до затруднения в работата“ на администрацията и ръководството й. Публикациите „усложнявали обществените отношения“, каквото и да означава това.

Кметицата моли прокуратурата за проверка и ако се докажело престъпление от общ характер, да бъде заведено досъдебно производство.

След кметския сигнал двама души са привикани в полицията. Изп.директор на  МГ „Вис виталис“ и автор на публикации в сайта presstv.bg. Привикани са, за да бъдат предупредени с нарочен полицейски протокол да не пишат срещу служители на Общината. Указанията за предупреждението са спуснати на полицаите от прокурор Кацаров въз основа на кметската жалба. Прокурорските инструкции се основават на чл.326 и чл.286 от Наказателния кодекс /НК/. Което ще рече, че журналистите не трябва да критикуват дейността на администрацията.

Същият този Кръстин Кацаров се гласи да кандидатства за шеф на казанлъшката прокуратура и разказа в телефонно интервю пред целокупния български народ, че по време на посещението си при него, кметицата казала:

С г-н Василев /бившия районен прокурор Владимир Василев, бел.ред./ не работехме добре. Все беше срещу нас. Сега да видим с теб как ще е.“

Но и за това Стоянова отрече в сутрешния блок на НОВА ТВ пред Ани Цолова и Виктор Николаев. Не приемала „внушенията, че имала отношения по темата“.

Темата касае и още нещо: опитът на споменатия прокурор от своя страна да се разправи с един журналист-Георги Манев от МГ „Вис виталис” в Казанлък.

Сюжетът се превърна във всенародно популярен, откакто стана ясно, че прокурор Кацаров между две бири се самосезирал как журналистът Манев „всявал паника”, отразявайки наводнение в Казанлък на 1 февруари. Обвинителят образувал незабавно досъдебно производство. Вследствие на това, Манев бе призован като обвиняем. Кацаров се самосезирал, защото бил „насочен от местната власт“ кой точно е виновен за „всяването на паниката”. А именно сайтът presstv.bg, част от прессгрупата. Главна прокуратура потвърди в официално съобщение, че „законният повод за самосезиране е разговор с кмета на Община – Казанлък и председателя на Общински съвет – гр. Казанлък. Делото е било възложено за разследване на разследващ полицай при РУ“П“ – Казанлък. Разпитани са множество свидетели.”

Кметът Галина Стоянова, обаче, последователно и съзнателно отрече съпричастността си по темата.

Така пред цяла България бе афиширана нова визитна картичка на Казанлък-лъжеща с тренирано самообладение кметица, късоглед прокурор, но с развити сетива за хладна бира и амбиции за районен обвинител.

Има ли в целия водовъртеж повей на нерегламентирани отношения между местните власт и обвинение? Нагазени ли са дълбоките води на срастването между управляващи и съдебна система? Не заседнаха ли в плитчините на едно наводнение опитите за репресии над свободното слово и дълга на журналистиката да информира и покаже фактите?

Какво става в този град?“, питат колегите-журналисти от София.

Става това, че един прокурор не видял наводнение от терасата си, откъдето надзърнал бързешката, зает да блаженства на няколко бирички, но усетил паника и се самосезирал, след като се договорил с местната общинарска върхушка да погне журналист.

Става това, че една кметица пък не видяла скъсана при наводнението дига, само че после се хвалеше, че била я укрепила с помощта на военните.

Става това, че кметът търчи като Чудомировия персонаж Лъжлив Съби, но не в местната радиоуредба, а по телевизора.

Стана тя една…Не е за приказване и за вярване. Само за гледане. Иначе защо са ни дадени тези очи!?

Автор: Антония Драганова (на снимката с белезниците)

Как кметица и прокурор в Казанлък „давят” журналисти в наводненията – Поглед Инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram