СКЪСАНАТА ДИГА НА ВЛАСТТА

Или може би трябваше да промения заглавието на „скъсания гъз“ на властта, ако цитирам буквално кметицата. Защото откакто тя изцепи на сесия тази простотия, всеки казанлъчанин, който чуе за „скъсване“ и „местна власт“ се сеща за нейния гъз. На властта, имам предвид, на кого си помислихте?

Аз обаче не съм лидер на местна структура на партия с претенции за втори мандат, нито имам завършена предучилищна педагогика в ПУ-то, нито произхождам от село, чието наименование завършва на „град“, нито пък имам завършено „висше“ някъде по Британските острови, макар и висшето да е някакъв няколко месечен курс. Но и това не е много сигурно.

То май че имахме вече един кмет, дето се представяше за член кор. На незнамсикойсически украински инстут, който на всичкото отгоре се оказа, че не съществува и въпросния кмет си остана прочут само с члена си, та цял град се питаше взима ли тоя член от ония сините хапчета, прилошало ли му е наистина на язовира, докато въпросният член си извикал не една, а цели две проститутки, дивеше се градът на легендарната му полова мощ, макар и на преклонна възраст, приписваше му градът дори бебе, което май се оказа внуче от дъщеря му.

Егати члена, егати кор.-а!

А както само аз мога да отгатна, защото съм изчел всичко или почти всичко за световните манипулатури, точно тоя член сам си пускаше слуховете за завидната си сексуална мощ, вапреки че меракът му надвишаваше възможностите, поддържани дори от хапчетата.

Простете пространния увод, но трябваше да започна така, за да обясня колко глупав всъщност е казанлъчанинът, колко дребна клюкарка е, точно толкова, колкото я описа Чудомир в образа на Кака Сийка, за което и до днес мнозина наши съграждани, които го помнят приживе, открито го мразят. Но какво да се прави. Никой не е станал Чудомир в собствения си град, нищо че черпи вдъхновение за образите си от него. Та и на Чудомир му се е налагало да отскача до София, за да си автографисва книгите.

Ето, пак се увлякох. Думата ми е за въпросния скандал с журналиста Жоро Манев. Днес десетки тролове на властта и техните аватари с реални профили се опитват да ни убедят има ли там край „Първи май“ микроязовир, няма ли. Имало ли е скъсана дига, нямало ли…

А тях кой не ги знае? Една театрална директорка, която не разбира нищо от театър, един бивш милиционер с боядисана коса, едно татково синче с оскубани вежди, за на което така и не намериха достатъчно удобна службица, един самонабедил се за журналист регистратор на сайт, за който претендила че е електронно радио, а всъщност взима заплата за еколог.

Измести се дневният ред на Казанлък, разфокусира се общественото полезрение върху биричките на един прокурор, който на всичкото отгоре се оказа с доста спорни професионални качества, според атестациите на своите шефове от София. А фактът, че е оставил убиеца на момичето от Велико Търново на свобода, си е направо за затвора. А представяте ли си в какво ще го превърнат един прокурор в затвора? В прокурорка, разбира се.

Горкият прокурор. Той просто е един глупак с червена тога, повярвал си, че е облечен с на Господ шлифера. Вече ми стана жал за него. Но това очаква всеки глупак, който доверил се на всяка власт със „скъсан гъз“, когато се размирише. Властта си избърсва с него и си измива ръцете. Когато цъфнат дигите и мандатът тръгне зле, „скъсай им гъза“ на другите и гледай ти да си добре!… Това принципът на тази власт, ако позволите перифраза на популярната песничка, приписвана на Пеньо Пенев.

Истината е, че скандалът в национален ефир не върши особена работа нито на Пресс ТВ, нито на журналистическата гилдия. От скандалът най-много спечели Община Казанлък, нищо, че оттам най-малко го очакваха, защото просто не им достига сивото вещество, след като кметицата предпочете да се заобгради с послушни неудачници. Спечели именно Общината, защото никой вече не пита за важните неща, а те са очевидните неща, които никой никога не казва.

Какво стана с дълга на общината, колко милиона е в крайна сметка? Какво стана с проваленото депо за сметосъбиране до гарата, което просъществува само три месеца? Колкото да захлеби директорът му, при това общински съветник от ГЕРБ, безработен. Вечно безработен. Вината на тоя шеф ли е, или на някой друг?

Какво стана с терена зад болницата, ще се строи ли обещаният в началото на мандата Лидъл?

Нормално ли е зам.-кмет в края на мандата да си купи десет декара училище с двор за жълти стотинки чрез своята съпруга?

Нормално ли е да се вдигат с 40% таксите за детските градини, да се съдира кожата от гърба на казанлъчанина, който и без това няма къде да работи?

Нормално ли е да се пълнят казанлъшки предприятия с вода?

Нормално ли е да се издават хвърчащи бележки за кратковременно паркиране? Къде отиват парите? За какво ни бяха тия безбожно скъпи паркомати и всичката изхабена боя за парко-места по улиците?

Ходи ли тайно властта на екскурзии в Китай и Дубай? Ако е така, с чии пари? Кой ще ходи в Париж с „двамата щастливци“, спечелили томболата. От кого ще се състои тази делегация? Защо точно от него ще се състои делегацията? Компетентен ли е изобщо за делегация в Лувъра? Езици знае ли? От изкуство тракийско разбира ли? С чии пари ще се ходи? Народни ли?

На кои медии плаща Община Казанлък за медийно обслужване? Колко пари им плаща? Откъде идват тия пари? От бюджета ли, от таксата за смет ли? И защо таксата за смет е толкова висока?

Има ли виновни за организираните палежи по Тюлбето в началото на мандата? Това ли беше обещаният ремонт на „Тюлбето“, който стигна едва до Мечката? Ще остане ли Казанлък без оригиналът на Тракийската гробница? Защо цели три години никой не е взел мерки за ремонта? Защо Голямата Косматка се разпада?

Това ли ви беше прехваленият „Розариум“ – бетон вместо алеи, бетон с цвят на разноцветни тебеширчета?

Въпроси, въпроси, въпроси. Попиташ ли, веднага троловете на властта и техните аватари мигом те изкарват алкохолик, педераст, ненормален.

В Казанлък вече всеки който пита властта е ненормален. Да, на ненормални ни направихте.

Точно три пъти за този мандат Казанлък се прочу в национален ефир, без да си плати, и трите пъти се изложи. Първият път бе със скандала за театъра, после със скандала за бежанците, а сега със скандала за скъсаната дига.

Въпросите обаче остават. Да попитаме властта за важните неща, нищо, че никой никога нищо не ни казва.

Да попитаме. Пак. Без да спираме. Никога. Като ненормалните. До края на мандата. Скоро е.

После ще ги питат прокурорите.

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram