По-малко консумиран ток в „Часът на Земята“ и начало на глобални промени по света

 

Общо 116 мегаватчаса електроенергия по-малко сме консумирали по време на инициативата „Часът на Земята” на 30 март, обявиха от дружеството отговарящо за потреблението в Югоизточна България.
В посочения час са отчетени1267 мегаватчаса за цялата лицензионна територия, обслужвана от ЕVN и със 116 мегаватчаса по-малко спрямо същия период ден по-рано. Посочената разлика е сравнимa приблизително със средното потребление за 1 час на област Стара Загора.

Тази година в най-голямата природозащитна инициатива, която традиционно се провежда в последната събота на март, се включиха над 70 български общини.

„Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно! Инициативата има за цел да вдъхнови всички да се замислим как можем да се грижим за природата, както тя го прави за нас всеки ден. Защото опазването ѝ е споделена отговорност на всички ни“, каза ръководителята на WWF България Веселина Кавръкова.

За 12-и пореден път знаковата инициатива на WWF Часът на Земята обедини милиони хора по света. От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30. Както всяка година идеята зад инициативата беше да насърчи правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще и да демонстрира какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

Тази година инициативата вдъхнови множество конкретни действия за опазването на околната среда в световен мащаб.

В Бутан например, Часът на Земята беше използван като платформа за насърчаване на творчеството и иновациите в устойчивия начин на живот. Инициативата събра начален капитал за изграждането на научен център и метеорологична станциия, в които деца и младежи да се образоват за проблемите, настъпващи в резултат от изменението в климата.

Във Франция пуснаха ново мобилно приложение „Ние действаме за добро“, което съветва хората как да вършат ежедневните си задачи по един по-устойчив начин.

В Перу самият президент Мартин Алберто Вискара Корнехо се включи в Часа на Земята, насърчавайки всички перуанци да намалят въглеродния си отпечатък и използването на пластмаса.

Във Великобритания група полуголи протестиращи срещу климатичните промени, предизвикаха оживление вчера в британския парламент, притискайки задните си части към стъклените прегради в галерията за посетители в Камарата на общините. Докато депутатите започваха за пореден ден протяжните си обсъждания как и дали изобщо страната трябва да напусне Европейския съюз, дузина протестиращи се събуха по гащи, за да покажат изписаните по гърбовете им лозунги като „SOS“, „Спрете да губите време“, „Климатична справедливост сега„.

 

Демонстрантите заявиха, че с протеста си са искали да привлекат вниманието на политиците към проблема за климата и екологичната криза, съобщи Дарик.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram