Превенцията работи

През месец март няма подадени сигнали към Екипа по превенция за родилки и жени, които са заявили желание да изоставят детето си, съобщиха от Сдружение „Бъдеще за децата „.
Вече година в работата на „Родилно отделение” при МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” гр. Казанлък е включен социален работник от Центъра за обществена подкрепа при сдружението. Неговата роля е с цел информиране и психо-социално консултиране на родилки, които са завили желание да изоставят детето си. Социалният работник работи по график в Родилно отделение, а при подаден сигнал от медицинско лице и/или служител на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Казанлък, се отзовава по спешност. Това е стъпка напред в прилагане на добрия европейски опит в работата по превенция на изоставянето. Навременната и координирана реакция при първите признаци на риск от изоставяне е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее със семейството си, а не в институция. В последствие в работата по тези случаи се включва целият екип по Превенция /социален работник, психолог и медицинска сестра/, който оказва интензивна подкрепа на родилката. В това число домашни консултации и подкрепа в първите месеци от раждането на детето, подкрепа и работа с разширеното семейство и подкрепящата среда на родилката, застъпничество пред други служби и институции и др.
Целта на проекта „Прегръдка за всяко дете” е да се намали броя на децата, настанени в институции чрез изграждане на система от подкрепящи услуги и дейности за родителите, базирани на комплексен подход и междуинституционално сътрудничество. „Прегръдка за всяко дете” е с продължителност 27 месеца. Финансира се от Фондация „Лале“ и Фондация „Оук“, по програма „Вяра в децата и семейството“ и се реализира от Сдружение „Бъдеще за децата” като водеща организация, в партньорство с община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram