Търновци най-масово чели Чудомировите разкази, в Казанлък – само в 5 училища

На пресконференция Общественият посредник на община Казанлък Гинка Щерева представи резултатите от приключилата национална проява Национално ученическо четене на „Чудомирови разкази “,  организирана от Фондация „Чудомир“ и ЛХМ „Чудомир“ под егидата на омбудсмана. От 2015 г. по нейна инициатива се провеждат  „Часове по родолюбие в часа на класа“, изцяло насочени към учениците от общината. Една от темите цели популяризиране живота и творчеството на нашия именит съгражданин – писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

„Националното ученическо четене на Чудомирови разкази “ се реализира за първи път в програмата на Чудомирови празници, а за целта бе създадена страница в интернет chudomir.kazanlak.com, където са поместени 13 разказа, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.

Пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов“ получава специален подарък от организаторите – последното, шесттомно издание на Чудомировите разкази за най-масово участие на общо 500 от нейните възпитаници. Поздравителен адрес ще бъде изпратен до участниците от великотърновско, тъй като това е областта с най-много училища, подкрепили начинанието. За най-добро послание наградата е присъдена на гимназия от Бяла Слатина, като към учебното заведение е отправена покана за безплатно посещение на ЛХМ „Чудомир“. На всички училища, присъединили се към кампанията, ще бъдат предоставени ваучери за безплатна беседа в музея на Чудомир в Казанлък.

Инициативата ще продължи и през 2018 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram