За белезниците на пишещите като украшение

В знак на съпричастност към журналиста на Пресс тв Георги Манев и като протест срещу скалъпеното обвинение на казанлъшки прокурор спрямо Жоро, колеги от медийната гилдия, приятели и почитатели на лицето на местната телевизия смениха профилните си снимки в социалната мрежа и ги замениха с илюстрация на „закопчани“ в белезници пишещи по клавиатура ръце. Още снощи, когато стана ясно, че Манев ще бъде поставен от Кацаров на подсъдимата скамейка, стартираха реакциите на работещи в медиите и на читатели, за които свободата на словото е свещено.

Казанлъшката прокуратура повдига обвинение на журналиста от Пресс тв Георги Манев. Обвинителният акт ще му бъде връчен този петък в РУ „Полиция“ в Казанлък.

В петък, 3 април, Манев, който от години е лицето на телевизията, ще бъде привлечен като обвиняем от прокурор Кръстин Кацаров.

Временно изпълняващия, до предстоящия скоро конкурс, длъжността на районен прокурор на Казанлък Кацаров обвинява журналиста за „всяване на паника”. Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че  „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода”.

Наказание до две години застрашават Жоро Манев, заради репортажи от наводнената западна част на Казанлък на 1 февруари тази година.

Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Фирмите претърпяха загуби за хилади левове, а дигите бяха укрепени.

Намерен бе „виновен“ репортаж и репортер след досъдебно производство срещу неизвестен извършител от самосезиралия се прокурор. И, както стана ясно вече, местната власт помогнала на прокурора, като посочила виновника. Жоро Манев е журналист, който съвсем не прилича на жертвено агне, нали?

Ако някой от вас, скъпи читатели, не се страхува и иска да живее в свободна страна и общество, може да сложи горната снимка на профила си.

А белезниците, които искат да надянат на китките на пишещите, приемаме като украшение, защото ключът към свободата на словото е в душата. В тази на Жоро-също!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram