Варненски театър гостува на Казанлък

От 19:00 часа в НЧ „Искра“ е спектакълът на Фолклорен театрален театър „Родина“ при варненското НЧ „Отец Паисий“, озаглавен „Пуста младост, сватба недолюбена“. Събитието е част от програмата на „Чудомирови празници“ 2015.
Спектакълът е по либрето, хореография и режисура на дългогодишния ръководител на ансамбъла Стефан Желязков. Това е последното произведение в професионалната му кариера. Музиката е дело на композитора Йордан Данев.
В спектакъла участват 42-ма танцьори на възраст между 13 и 28 години, всички възпитаници на ансамбъла. Идеята за турнето на театъра, първа спирка от която е в Казанлък днес, е породена от поканата на Фондация „Чудомир” за участие в 22-те Чудомирови празници. Постановката ще бъде представена в още три града Габрово, Пловдив и Стара Загора от 1-ви до 3-ти април.
Спектакълът рисува една минала действителност, която ни пренася през времето. Историята разказва за взаимоотношенията между две съседски семейства. Любовта между младите, приятелството между бащите и непоносимата омраза между майките.
В танцовата постановка са използвани обичайни и обредни моменти от Варненския регион, в които е преплетено сюжетното действие.
Турнето е в памет на хореографа Стефан Желязков, чието име от 2012 година обедини фолклорните формации в читалището в Танцова школа „Стефан Желязков”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram