Фотоизложба „И ние можем“

„Родители в действие“ и фондация „Лумос“ ще представят  фотоизложба във фоайето на НЧ„Искра – 1860“ , която е вдъхновена от желанието на младите хора с увреждания да работят, да имат доходи, да са независими и полезни за другите. „Вярвам, че с малко подкрепа всеки има какво да даде на света и да е полезен с труда си“,  убедена е Теодора, на 18 години, която вече изпълнява мечтата си да учи социален мениджмънт.

Събитието ще се проведе на 3 април 2017 г. от 18.00 часа. На откриването ще присъства Цветелина Цветкова – зам.-кмет на община Казанлък, Гинка Щерева – омбудсман на Казанлък, Бисер Спиров – директор на Лумос за България, както и младежи от групата за детско и младежко участие на Лумос.

Кампанията стартира миналата година по повод Международния ден на детето във Варна, като тази година изложбата ще посети Казанлък и София  и ще се върне отново във Варна, за да постави още веднъж въпроса за правото на младежите със затруднения в трудоспособна възраст на трудова реализация и пълноценно включване в обществото.

„Аз творя, шия и рисувам. Работих. Вече знам, че мога. Дайте ми възможност да продължа“ – призовава Цветелин, на 22 години, който въпреки интелектуалното си затруднение вече е имал успешен опит да работи срещи заплащане.

Един от младите хора, част от изложбата, е Михаела Иванова от Казанлък, която сега работи за Лумос. „Тази изложба нагледно показва знанията, уменията и възможностите ни. Ако ни се отдели малко внимание, малко търпене, ние ще отговорим с нашето трудолюбие, с нашето голямо желание, с нашия ентусиазъм и с нашата честност“,  споделя Михаела и продължава „знам, че всички сте изпитвали чувството, когато някой ви е повярвал, когато са ви приели на работа. И НИЕ МОЖЕМ. Да си изкарваме хляба, за да ни е сладък и да сме независими“.

На откриването на изложбата ще бъде прожектиран и кратък филм „Михаела – когато мечтите се сбъдват“, който можете да видите тук: http://bulgaria.wearelumos.org/media-centre

Изложбата представя на вниманието на обществеността 15 младежи със специални нужди и техните таланти. Изложените картини ще могат да бъдат разгледани до 16 април. /Снимка: БНР/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram