Модерни електронни табла подобряват транспортните услуги в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров представи днес пред журналисти новите информационни табла на спирките на градския транспорт в града. Телематиката е част от интелигентна транспортна система, която ще обхване всички 119 спирки в града по реализацията на проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора“. Той е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ и е на обща стойност близо 29 млн. лв.

„Таблата показват кога пристига следващото превозно средство от градския транспорт. Те са модерни, с най-добрия до момента дизайн в страната. Има карта на градския транспорт, отбелязано е и местоположението на спирката“, обясни при демонстрацията кметът. Стара Загора вече има 8 напълно нови тролейбуса, очаква се да пристигнат още 14 по договора с чешко-полския доставчик „Шкода Соларис“, с което изцяло ще бъде обновен тролейбусния прак. „Надеждите ни са, че ще успеем да обновим и автобусния транспорт с нови 55 автобуса, със средства от Министерството на регионалното развитие. До два месеца ще стане ясно ще може ли министерството да насочи необходимите за това средства според предварителния план“, уточни кметът.

Проектът включва още изграждане на въздушно-контактна мрежа, 4 токоизправителни станции, нови спирки, тролейбусно депо, 80 рампи за трудноподвижни граждани, на 8 км. велоалеи, както и доставка на 14 тролейбуса с нисък под и т.н. Изграждането на телематиката включва още създаване на контролен център и оборудване на 90 превозни средства с бордови устройства.

Драгомир Божков от фирмата-изпълнител „Иком“ ООД – гр.София съобщи, че чрез контролния център, който се намира в общината, всички транспортни средства ще бъдат проследявани в реално време. По думите му, очаква се ефектът да е двустранен – повишаване на качеството на услугата за старозагорци и оптимизация на дейността на общината. „За най-хубавия град Стара Загора монтираме най-хубавите табла. Те са защитени със специални покрития и се надявам, че техният модерен вид ще възпира вандалските прояви“, обясни Божков. Той уточни, че фирмата има седемгодишен договор за поддръжка на системата. Движението на автобуси и тролейбуси ще може да се проследява и онлайн чрез мобилно приложение за разписанието на градския транспорт в Стара Загора, обещаха още от фирмата.

Модерните електронни табла трябва да бъдат монтирани до края на юни. Ще бъдат обучени петима служители на общината, които ще работят в контролния център, каза ресорният зам.-кмет Йордан Николов. На едно място ще бъдат ситуирани горещия телефон на общината, джи пи ес контрола, както и сървъра на фирмата. Целта е при възникване на проблем той да бъде разрешен веднага и на място, поясни още той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram