Отиде си художникът Никола Заров

Един от най-популярните художници „тубисти” в България Никола Заров, който е известен с платната си, изобразяващи живота на каракачаните, почина тази сутрин в 8:00 часа. Заров издъхна в казанлъшката болница, след като преди дни получи инфаркт.

Никола Заров сам разказваше за себе си,че е роден е в каракачанска колиба в Карловския Балкан през 1931 г. Като бебе е оцелял, след като конят, на който го пренасяли родителите му, паднал в пропаст и загинал, но вързопчето с бъдещия художник не пострадало. Интересно е станало и откриването на дарбата му – докато пасял овцете на Шипка, негова рисунка видял пратеник на в. „Правда“. По-късно чрез партийния комитет той му изпраща и първите материали.
През 1956 г. Заров завършва първия випуск на Художествена гимназия-София. После учи в Художествената академия при проф. Илия Петров. Изпратен е от Министерството на културата на специализация в Суриковската Московска академия. Докато е в трети курс, там получава златен медал за портрета „Кавалджия“ на Седмия Световен фестивал във Виена.
През 1976 г. е  награден като преподавател в ХГ- Казанлък с орден „Св. Климент Охридски“.  Почти всички старозагорски художници са учили при него – Ботьо Ботев, Слави Тенев, Вальо Дончевски. Сред учениците му са и бившият зам.-министър на културата Ганчо Карабаджаков, проф. Вихрони Попнеделчев, изкуствоведката Светла Москова.

Заров-старши има изключително характерен почерк в живописта, негови са известните голямоформатни картини на каракачански девойки, битови и пейзажни платна. Поради специфичната си техника на рисуване – направо с тубите с бои, той носи прозвището Тубиста. Има над 20 изложби в Казанлък. Показвал е платната си и в Москва, Атина, Щип.

Поклонението ще се извърши на 28.03.2015г. от 11:00ч. в църква „Св. Йоан Предтеча“ (зад пощата) – гр. Казанлък, а погребението ще бъде от 13:00ч. на гробищен парк в гр. Шипка.

11091380_10203013236406747_2095281701_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram