Как областната Микова купи незаконно, но изгодно общински апартамент в Стара Загора

Икономическа полиция под надзора на прокуратурата в Стара Загора повече от две години установяват дали областната управителка Гергана Микова е придобила незаконно, но изгодно общинското жилище, като е подвела местната власт за имотното си и семейно състояние, използвайки неистински документи.

 

В сигнал до главния прокурор от февруари 2016г. и в друг до парламентарната комисия за борба с корупцията от края на 2015г., се настоява за проверка на покупката на общинско жилище от общинския съветник от Стара Загора Гергана Микова /на снимката/, придобито и чрез документ с невярно съдържание.

Сигналът е подаден от старозагореца Петър Колев. В него се твърди, че Микова е купила общински апартамент през 2005г. без да има право на това. Тогава тя е общински съветник от НФСБ и регионален координатор на сдружението на Валери Симеонов.

От началото на май 2017г. Микова вече е областен управител, тя е поставена на позицията в момент, когато срещу нея тече разследване за законността на покупката на жилището. Госпожата е протеже на вицепремиера Валери Симеонов и това в Града на липите за никого не е тайна. С неговите протекции тя е назначена за губернатор на Стара Загора. Вероятно и заради това проверката срещу нея е приглушена и към момента няма точна информация докъде е стигнала прокуратурата по случая.

От сигнала става ясно, че Гергана Микова не е била крайно нуждаеща се, когато е кандидатствала пред Община Стара Загора за закупуване на апартамента на атрактивно място и на апетитна цена.

Приложените в сигнала документи показват, че на 10 юли 2003г. самотната майка на син, все още с бащината си фамилия – Гергана Желязкова, е заела с Настанителна заповед № 951 на Община Стара Загора, апартамент от 67 кв.м на бул. „Цар Симеон Велики“ №2.  Имотът й се отдава под наем за 31,60 лева на месец за срок от три години. Кмет тогава е Евгений Желев.

Гергана Желязкова заживява в апартамента със сина си. Тогава тя работи като журналист във „Верея кабел“.

След време Желязкова се залюбва покрай работата си с Николай Миков. Той е строителен предприемач, бизнесът му е в стабилно състояние. На 13 февруари 2005г. Гергана Желязкова и Николай Миков сключват брак. Тя приема фамилията на съпруга си и се премества да живее при него в къща в с.Борилово

Миков само след няколко месеца купува за новото си семейство още един апартамент – на ул.“Цар Калоян“ в областния град, сделката е от юли 2005г.

Гергана Микова съответно става наполовина съсобственик в имотите, от този момента тя и губи правото да ползва общинско жилище, тъй като не е вече нито безимотна, нито вече самотна. Което й  отнема статуса на крайно нуждаеща се от общински апартамент. Тя, обаче, не освобождава апартамента, даден й от общината.

Новата госпожа Микова е освободена от „Верея кабел“, а веднага след това през ноември 2005г. съпругът й я назначава в своята фирма.

Макар да е изгубила правото да ползва общинско жилище Микова прави нещо повече – кандидатства за закупуване. За да изпълни, обаче, изискванията на общинската наредба тя попълва явно документ с невярно съдържание, а именно Декларацията за семейно и имотно състояние. В нея пропуска да спомене, че има по една втора от два други имота, както и факта, че е омъжена. Според сигнала подаването от Микова на декларация с невярно съдържание е предпоставка за носене на наказателна отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.

Странно въпреки популярността на Микова в Града на липите и нейното имотно състояние, както и статуса й на омъжена за небезизвестния бизнесмен от Община Стара Загора приемат пакетът документи, Общинският съвет гласува и госпожата, както се говори, благодарение на финансовата инжекция на съпруга си брои 36 000 лева и придобива атрактивното жилище за жълти стотинки. Скандалното затваряне на очи от страна на висши представители на общинската администрация и на общинските съветници прави Микова още по-имотна, но вероятно някой наистина крайно нуждаещ се – ощетен.

В края на 2007г. в семейство Микови се ражда синът им. Гергана Микова остава на работа при мъжа си до март 2010г. Тогава е открит офисът на Телевизия „СКАТ“ в Стара Загора и бъдещата областна управителка се прехвърля да работи там, а два месеца след това се основава партия НФСБ в Бургас, а Микова става член на политическия проект на Валери Симеонов. На следващата година – 2011, Микова вече е общински съветник от НФСБ. Така тя изкарва един мандат като старейшина от квотата на Валери Симеонов и подкарва втори. Симеонов става вицепремиер на 4 май 2017г., а протежето му в Стара Загора само след дни – на 10 май е спусната на поста областен управител.

Никой не обръща внимание на факта, че срещу нея има прокурорска проверка от 2016г., напротив политическият чадър е широко разтворен. Микова след няколко месеца се развежда със съпруга си. Остава да живее в негово жилище на ул.“Васил Левски“, запазва фамилията си.

В апартамента, купен от общината, разказват съседи, и сега живее майката на областната управителка.

Отговор от главния прокурор на сигнала на  Петър Колев до сега няма по казуса. Няма и от парламентарната комисия за противодействие на корупцията.

Микова очевидно приема назначението си на губернатор със силата на вътрешната си морална убеденост, че не е свършила нищо нередно. Месеци след поемането на държавния пост тя все още го заема без скрупули.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram