Пак не мина предложението за училището в Средногорово

Жителите на селото са против преобразуването на собствеността на бившето училище, не го дават за продажба

Предложението на кмета Галина Стоянова сградата на училището в село Средногорово да бъде извадено от списъка на обектите публична общинска собственост и да премине в другия списък-с частната собственост, повторно не бе гласувано днес на сесия на Общинския съвет. И сега необходимите две трети от гласовете на старейшините не се събраха и имотът не беше прехвърлен в онзи списък, който дава възможност на администрацията на кмета да продава сгради и терени.

Стана ясно, че намеренията са в тази сграда да се настани социален център или планинска спасителна служба. За целта обаче не е необходимо преобразуването на собствеността от публична в частна.

Кметският наместник на Средногорово Коста Меразчиев изрази мнението на съселяните си, които били против евентуална бъдеща продажба на имота. След публиката на заседанието на старейшините присъстваха и жители на селото, готови да възразят, ако трансформирането на собствеността бе приета.

От БСП предложиха общинското предприятие за ремонт и поддръжка на инфраструктурата да се намеси и да бъдат отстранени опасните елементи по сградата и да бъде назначена охрана, докато се реализира една от идеите за новото предназначение на старото школо.

Среднгоровци се притесняват бившето училище да не последва съдбата на казанлъшкото „Димитър Андреев”, продадено преди три месеца на безценица.

Бившето училище-интернат „Христо Ботев” в казанлъшкото село отдавна не функционира, а зданието му от 400 кв.м застроена площ се руши.  Площта, върху която се намира е близо 2 000 кв.м, но и тя, както и сградата не се охраняват от години и са оставени безстопанствени от властта.

За имота Общината е изготвила данъчна оценка през 2013 г., която възлиза на 23 000 лева.

Кметът Стоянова обещала на хората в Средногорово в бившето училище да се настани социален център. Никъде обаче в предложението за решение, предоставено на вниманието на съветниците, не се упоменават бъдещи намерения на изпълнителната местна власт за конкретно разпореждане с имота.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram