Нормално начало на изборния ден в Община Казанлък

Нормално е започнал изборният ден в Община Казанлък, съобщи секретарят на Общинската администрация Ваня Иванова. Всички 87 избирателни секции в община Казанлък са отворили навреме. 67 748 са избирателите в община Казанлък, които имат право да упражнят своя вот за 44–то Народно събрание на България.
258 са жителите на Община Казанлък, които ще гласуват за първи път на парламентарните избори. Трима са столетниците, които също се очаква да се включат в неделния вот.
Обработването на резултатите за преференциите, вероятно ще забави резултатите в изборния ден, прогнозира секретарят на общината Ваня Иванова.
Една от секциите е подвижна и обслужва хора със затруднения в придвижването. 59 са заявили желание да гласуват в тази секция.
Охраната на изборните помещения на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора, през изминалата нощ протече без инциденти, информират от полицията.
В 7.00 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК.
За осигуряване на нормалното протичане на изборите в Старозагорска област работят 549 служители на МВР.

Ако все още не знаете в коя изборна секция можете да упражните правото си на глас, можете да проверите през интернет на grao.bg. Друг вариант е като изпратите смс на номер 18 429 или позвъните на 0800 1 4726. Учениците и студентите, които са редовно обучение ще могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат и представят освен документ за самоличност и заверена студентска или ученическа книжка.

Днес малко над 6,8 млн. български граждани ще могат да дадат своя глас на предсрочните парламентарни избори. Всеки един български гражданин, навършил 18 години, не е лишен от свобода и не е поставен под запрещение, ще може да даде своя вот.
Близо 12 000 са изборните секции в страната ни, като 24 от тях са в местата за лишаване от свобода и 231 са в лечебни заведения и домове за стари хора.

Българите зад граница ще могат да гласуват в 70 държави. В чужбина са разкрити 371 изборни секции. На изборите за български парламент правото си на вот ще могат упражнят и сънародниците ни в Сингапур, Нигерия, Египет, Алжир, Южна Африка и далечна Австралия.
На изборите за 44-то Народно събрание сънародниците ни във Великобритания ще могат да упражнят правото си на глас в 58 секции, разположени в 50 населени места. В Испания местата за гласуване са 38, в Гърция – 21, във Франция – 15.

Въпреки големия брой подадени заявления за гласуване, Германия даде съгласие за разкриване на изборни секции само в дипломатическите и консулските ни представителства и в офисите на почетните ни консули.
Заради това секциите са само 13 в 8 града и се очакват опашки. В Турция и САЩ са разкрити по 35 секции – максималният възможен брой за страни извън ЕС според Изборния кодекс. Заради повишен военен риск и от съображения за сигурност в Афганистан, Либия, Сирия и Ирак няма да се гласува.

Изборният ден за сънародниците ни започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч. местно време. Ако след този час пред секциите има чакащи гласоподаватели изборният ден може да бъде удължен с един час, но не повече.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram