Първите обитатели на старозагорския зоопарк били подарени от казанлъшки ловци

Две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора през далечната 1957 година, разказват старите архиви. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от с. Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно към тях са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон, свидетелстват очевидци.

На 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската,  вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали.  През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора има статут и на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.  Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

По повод 60-годишния юбилей на зоопарка Община Стара Загора организира днес уникален празник със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания, детски надпревари.

Празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“ започва в 11.00 ч., на мечешката поляна. За всички прояви и събития през деня входът е свободен, съобщава пресцентърът на Общината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram