И личните лекари в региона излизат на протест

РК на БЛС-Стара Загора е взела решение за преминаване към ефективни протестни действия от 30 март. Решението е прието на проведено Общо отчетно събрание вчера, заради несъгласие с извършените и предлагани промени в закони, наредби и Проект на решение на НЗОК (като ОПИТ ЗА ПОДМЯНА НА НРД), които касаят правилата на работа, противно на упоритото публично говорене от страна на МЗ и НЗОК.

Ето и пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

На редовно проведено ОБЩО ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на РК на БЛС – Стара Загора на 24.03.2016 г., единодушно бе прието РЕШЕНИЕ за преминаване към ефективни протестни действия от 30.03. заради несъгласие с извършените и предлагани промени в закони, наредби и Проект на решение на НЗОК (като ОПИТ ЗА ПОДМЯНА НА НРД), които касаят правилата на работа, противно на упоритото публично говорене от страна на МЗ и НЗОК.

Тези промени по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа , не решават проблеми, а задълбочават съществуващите такива. Не носят нищо ново и рационално поради липсата на елемент на целесъобразност.

Настояваме Решението на НЗОК да не влиза в сила. Да остане валиден НРД 2015. Веднага да се отворят за корекция съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони , за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в системата на здравеопазване и последващ отрицателен ефект върху пациенти и лекари.

Желанието ни е протестът да е национален и организиран от БЛС, в противен случай запазваме правото си на самостоятелен протест на местно ниво.

24.03.2016                                                                          Председател на УС
                                                                                         на РК на БЛС – Стара Загора:
Стара Загора                                                                         Д-р            Георги Бакоев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram