Д-р Зарев: Спуканият покрив на Тракийската гробници може да ни направи за смях пред света!

Покривът на оригинала на Казанлъшката тракийска гробница е пропаднал и е спукан от четири години, потвърди пред Пресс тв д-р Косьо Зарев, бивш директор на Исторически музей „Искра”. 

Незабавно Зарев сигнализирал в Министерството на културата /МК/ в края на 2011 г. за опасността, надвиснала над световноизвестния исторически паметник, оттам изпратили спешно комисия за проверка. От своя страна комисията определила сума от 15 хил.лева за ремонт на покрива. Междувременно д-р Зарев се пенсионира, наследява го на поста директор Момчил Маринов и парите не били поискани от Общината чрез МК, каквато била процедурата.

„До този момент този ремонт не е направен”, коментира Косьо Зарев. „Щетите по северозападната част на покрива са пагубни за стенописите в гробницата. Каквато и техника да работи вътре, за да поддържа необходимите за съхранението на фреските температура и влажност, техните параметри ще бъдат нарушавани, тъй като покривът е в тежко състояние и пропуска”, посочи ексдиректорът на казанлъшкия музей.

И на комисията още тогава той казал: „Не дай боже да падне един голям сняг, покривът ще падне и тогава ще станем за смях на целия свят”.

През 2013 г., не само че не са предприети мерки за поправка на опасния покрив, но и новият директор Маринов уволнява техника, който ежедневно следи за състоянието на параметрите в Тракийската гробница, а на негово място назначава екскурзовод, понеже имало спешна нужда от още един такъв щат. Маринов сключва договор с фирма за поддръжката на климатичната инсталация в единствената българска гробница под егидата на ЮНЕСКО, а наблюдението на параметрите на влажността и температурата вътре в погребалната камера възлага на гидовете от музея.

„Не ми е ясно защо се е наложило трансформирането на щата и отстраняването на техника, който години наред ежедневно правеше мониторинг и докладваше за състоянието. Ние бяхме всеки ден наясно с положението на културния паметник”, допълни Зарев.

„Огромна и пряка опасност има за стенописите в гробницата-гордост за България”, алармира дългогодишният музеен директор. „Каквато и нова техника да бъде сложена, за да има в камерата 20 градуса температура на въздуха и 60% влажност, този неремонтиран покрив ще създава проблеми и за няколко години фреските ще се похабят фатално. Времето играе също огромна роля.”

Зарев разказа пред Пресс тв как преди години идвала тук прочутата проф.Барбе и установила, че вече е време стенописите да бъдат консервирани. От откриването на гробницата случайно през 1944 г. те не са реставрирани, непокътнати от специалистите стоят вече 70 години.

След препоръката на проф. Барбие дошла комисия от София, водена от авторитетния реставратор проф.Любен Пражков, но не споделила мнението на френския експерт и реставрация не била предприета. Минали години, проф.Пражков вече е покойник, а стенописите през това време избледняли все повече и повече.

„Вече, наистина, е крайно време фреските да се консервират”, предупреждава д-р Зарев и подчертава, че ремонтът на покрива е спешен, а гробницата е под огромна заплаха от скорошно пълно съсипване на творението на древния художник, една от визитките на града ни пред света.

За Пресс тв настоящият директор на музей „Искра” Маринов каза, че се извършва по график наблюдение на съоръжението.

Припомняме, че преди седмица на въпрос на Медийна група „Вис виталис” за положението със стенописите главният директор на Инспектората на МК  арх.Димитрийка Ангелова отговори, че нов сигнал за влошеното им състояние не е постъпвал. Ако постъпи такъв, ще бъде назначена и командирована в Казанлък комисия от нужните експерти за произнасяне.

Достъпът на туристи в оригинала на Тракийската гробница бе преустановен през февруари 2013 г. от МК, заради „незадоволителното състояние на културния паметник и влошеното състояние на стенописите”. От културното ведомство тогава отпуснаха пари за поправката на развалената климатична инсталация. Повторна проверка, обаче, през следващите две години не е правена на оригинала на най-известния български паметник на културата.

zarev

 

На снимката: Д-р Косьо Зарев, дългогодишен директор на казанлъшкия музей

Pokriv grobnica  spukan

На снимката: Пукнатината в покрива на Тракийската гробница е от 4 години

doku

На снимката: Факсимиле от писмото на директора на музея Момчил Маринов до председателя на Общинския съвет в Казанлък, в което обяснява, че е отстранил техника през 2013 г.

freski

На снимката: Стенописите, чието състояние още преди две години е окачествено като „влошено“ от МК

thracian_tomb

На снимката: Прочутата по цял свят Казанлъшка тракийска гробница

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram