Боровата процесионка и кърлежи подплашиха летовниците

От напъплили вредители в парк „Тюлбето“ се жалват казанлъчани в първите по-топли дни на пролетта. Освен боровата процесионка, която от няколко години „мъчи“ горския фонд на парка и избралите мястото за пикници или разходки, появата на кърлежите също алармира за възможни появи на проблеми за деца и възрастни. Кога Общината възнамерява да третира площите срещу кърлежи и другите вредители се питат казанлъчани във форумите в социалната мрежа под публикации на снимки и коментари по темата.

Пролетното профилактично третиране на тревни площи срещу кърлежи/дезакаризация/ на територията на общинските паркове и детски площадки е всяка година в началото на май. Има и есенна кампания, обикновено в септември.

Министерство на здравеопазването препоръчва минимум два пъти годишно да се извършват пръскания на всички открити зелени площи. Експертите обаче съветват, при рискови обекти, в близост до бездомни животни, непосредствено до поле или гора, да се пръска всеки месец, за да се гарантира спокойствие за гражданите.

Все пак честите валежи отмиват дори и най-качествените съвременни препарати. С редовна обработка и профилактика, чрез професионални препатати, кърлежите се отстраняват трайно от зелените площи и терени в рисковия сезон, уверяват производителите им.

Снимки: Фейсбук

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram