Благовещение – Ден на майката

Имен ден днес празнуват: Блага, Благовеста, Благой.

В църковния календар Благовещение е християнски празник, свързан с важно евангелско събитие: в този ден архангел Гавриил носи на Дева Мария благата вест, че тя ще роди сина Божий – Спасител на човечеството. Затова 25 март се празнува и като Ден на майката.

Заради своята голяма празничност, по изключение, може да се яде риба. По традиция често се приготвя рибник. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която,  намазана с мед, се раздавала на съседи и близки.

Според народните вярвания, в този ден всички рани зарастват по-леко и по-бързо, затова често се дупчели ушите на малките момиченца.

Смята се също, че през деня всяка отрова губи силата си. В цяла България са известни ритуали за гонене на змиите и гущерите, които на Благовец излизали от дупките си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които се прескачат, за да не пострада някой от змийско ухапване. На някои места се обикаля къщата със запален парцал. Жените и децата дрънкат с маши и ръжени по големи метални съдове, и произнасят магически формули от рода на „Бягайте, змии и гущери, Благовец ви гони!“

За някои излизането на змиите било истински благодат, защото вярвали, че първото полазване на змия е лечебно. Главата на змия, убита на Благовец, се смята за лековита.

Смята се, че на Благовец идват прелетните птици. Специално се очаква кукане на кукувица, като по броя на кукането се гадае за продължителността на живота. Хората се стараят да носят със себе си пари и хляб, за да бъдат сити и имотни, ако ги закука кукувица.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram