Криминална история вкара двама в затвора за побой и блудство

На 22 март 2016 г. Районна прокуратура – Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Богдан Й., на 37 г. от с. Калитиново, общ. Стара Загора, и Христос М., на 24 г. от гр. Стара Загора, обвинени за извършен опит за полово сношение и действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като са употребили сила и заплашване – престъпление чл.157 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс. Това съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Районен съд – Стара Загора е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимите са се признали за виновни. Предявен е и приет за съвместно разглеждане граждански иск.  Представителят на Районна прокуратура – Стара Загора е поискал на двамата подсъдими да бъдат наложени наказания при превес на отегчаващи вината обстоятелства към максималния размер на наказанието „лишаване от свобода“ предвиден в закона.

Мотивите на прокурора за налагане на наказания към максималния размер са били напълно приети от съдебния състав. След като са признати за виновни от Районен съд – Стара Загора на подсъдимите са били наложени наказания „лишаване от свобода” при първоначален строг режим, като единият е с присъда „лишаване от свобода” за срок от шест години и три месеца, а другият – с „лишаване от свобода” за срок от седем години. След редукцията на наказанията по чл. 58а ал.1 от Наказателния кодекс, така определените наказания са намалени с 1/3 и подсъдимите трябва да изтърпят ефективно наказанията си, но при по-къси срокове, съответно, четири години и два месеца, и четири години и осем месеца. Предявеният граждански иск е бил уважен в размер на 8 000 лева, като доказан по основание и размер.

Криминалното деяние е станало по тъмно, на 6 октомври 2015 г. , когато двамата осъдени се придвижвали с лек автомобил от Стара Загора към село Калитиново, общ. Стара Загора. По пътя те настигнали придвижващия се пеша към дома си 18-годишен младеж и му предложили да го откарат. Докато пострадалият бил в автомобила, единият от мъжете харесал дрехите и маратонките на момчето и решил да ги отнеме. След като двамата заплашили младежа с нож, го накарали да съблече дрехите си. Двамата подсъдими извели пострадалия от колата, съборили го в пътната канавка и му нанесли побой, както и прорезни рани с нож. После, направили опит да извършат блудствени действия с пострадалия, но след като не успели, го изоставили в безпомощно състояние на пътя. От пътуващи граждани бил подаден сигнал на телефон 112, на място били изпратени полицейски екип и екип на „Спешна помощ“, а пострадалият е транспортиран и приет за лечение в болница.

В момента двамата извършители на престъплението се намират в затвора в Стара Загора, като са били задържани с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ във фазата на досъдебното производство.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram