Казанлъчанин основател на най-голямата компания за парашутни скокове в България

Христо Киликчиев се занимава с парашутни скокове през последните повече от 20 години.  Първият си скок прави на казанлъшкото летище още като ученик. В Казанлък е работил за кратко и в екипа радио „Вис виталис“.  Заминава за Испания през 2000-та година, където се издига до управител на летище – център за парашутни скокове.  Там той тренира военни от испанската армия и прави най-високият си скок от почти 12 000 м .

„Аз съм си късметлия по рождение, без да знам испански, си намерих работа на третата седмица, още на първото интервю. Интервю е силна дума – с хронометър в ръка, един швейцарец с дълга прошарена коса, вързана на опашка, ме накара да скатая един парашут. Каза ми, че мога да започна да скатавам парашути на следващия скоков ден. През следващите три седмици валя, както не беше валяло в Испания последните 40 години. Никога няма да забравя тези седмици, които изкарах на ръжен хляб, кутия маргарин и една сушеница”.“

Кариерата му продължава в Нова Зеландия където има над 900 скока. Той е първият българин участвал като дубльор в хитова холивудска продукция.  В България  от 2011 Христо Киликчиевсъосновател на „Скайдайв София“. Макар и трудно компанията се превръща във водеща в сектора.

В авиацията всичко струва много – не само самолетите, но и парашутите. Цената на един тандемен парашут например е около 10 хил. евро“.

Към момента височината, от която се скача, е 4200 м от терена, като идеята е тя да се увеличи до 4500 м. За целта в България ще пристигне поръчков самолет, който ще е единствения по рода си в Европа. 

„Въпросът не е само във височината. Благодарение на нов самолет ще позволим тя да се качва за по-кратко време, което е по-атрактивно, а и ще има възможност повече хора да скачат заедно… Изкачването за 10 мин. до 4200 м с 6 парашутиста на борда е нещо ново и за Европа“.

Киликчиев посочи, че скачащите са основно между 25 и 45 години, имащи различни професии.

Според Киликчиев интересът към парашутизма расте всяка година и сред чуждестранните клиенти, включително и от държави извън Европа.

Киликчиев е с най-висок клас на инструктор  по парашутизъм в България.

В момента у нас едва ли има повече от 14 активни инструктори, като професионалните, занимаващи се основно с тази дейност, са не повече от 5.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram