Осъдиха 48-годишен за 4 телефонни измами

По споразумение на Районна прокуратура-Казанлък е осъден Роман Д., на 48 г., за това, че в периода от 26 октомври 2016  г. до 16 януари 2017 г. в гр.Казанлък, в съучастие с неустановено лице, при условията на продължавано престъпление – на четири пъти, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, е възбудил и поддържал заблуждение у четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6 950 лева – престъпление по чл.210, ал.1, т.1 във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс. Районен съд-Казанлък му е наложил наказание от две години и половина условно с пет години изпитателен срок. Роман Д. е възстановил изцяло причинените от престъплението вреди в размер на 6 950 лева.

По делото е установено, че в гр. Казанлък, на 16 януари 2017 г., Роман Д. се свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката посетила офис на банка и поискала да изтегли спестяванията си  от 3500 лева. По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, ръкомахайки и твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите. В случая деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – задържането му от органите на МВР, като паричната сума е били възстановена на пострадалата жена.

Роман Д. е бил признат за виновен, че е извършител и на други три измами на територията на гр.Казанлък по схемата „съдействие на полицай“ за залавяне на телефонни измамници. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице. На 4 януари 2017 г. той извършил измама за сумата от 1 200 лв. спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. извършил измама за сумата от 3 000 лв. спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. извършил измама за сумата от 2 750 лв. спрямо 83-годишна жена. Парите са възстановени на трите пострадали жени от Роман Д.  На делото той се е признал за виновен.

Споразумението е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram