Община, Полиция и училища в Казанлък – единни за безопасността на учениците по пътищата

Работна среща за гарантиране безопасността на учениците в Казанлък при придвижването им до и от училище и неправилното паркиране на автомобили в пиковите часове се проведе днес в Община Казанлък. В дискусията участваха: Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, комисар Илиян Илиев – началник на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР – Стара Загора, главен инспектор Стойчо Крачолов – началник на РУ „Полиция“ – Казанлък, Генчо Генчев – зам.-председател на Комисията по транспорт в Общински съвет – Казанлък,  Михаил Михайлов – управител на „МИ60 – ММ“ ЕООД – фирмата, наета от Община Казанлък за репатриране на автомобили и директорите на училищата на територията на града.

Всички бяха единодушни, че животът, здравето и безопасността на децата е най-важна и че не толерират нарушенията на Закона за движение по пътищата, независимо от причините за това. От ОД на МВР – Стара Загора инициираха изготвянето на анализ на разположението на знаците, пешеходните пътеки и местата за паркиране до всяко училище. Така се дава възможност да бъдат взети мерки за неправилно поставяне или липса на необходимите знаци. В рамките на срещата бяха дадени и идеи за превръщането на една част от улиците от двупосочни в еднопосочни. Друга мярка, около която се обединиха директори и представители на институциите, е  наличието на по-голямо полицейско присъствие в края на учебните часове при прибиране на децата. Двете учебни заведения, които имат нужда от такова, са ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и ОУ „Мати Болгария”.

Кметът Галина Стоянова бе категорична, че няма да се толерира злоупотребата с правилата за движение по пътищата. Нещо повече. Ще бъдат засилени формите на контрол от страна на Общината чрез контрол за кратковременното паркиране на превозни средства и контрол от страна на репатриращия автомобил. „Само така можем да гарантираме безопасността на децата, родителите им и всички граждани”, заяви Стоянова. Към нейните думи се присъедини и главен инспектор Стойчо Крачолов, който бе категоричен: „Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите. Дал съм пълен картбланш на служителите ни и като институция стоим твърдо зад гърба им. Не може в чужбина българинът да си плаща безропотно глобите,  а в България да спорим с полицая и да търсим начин да го уязвим. Това е въпрос и на личен пример  към децата ни”.

„Колегите от Полицията в Казанлък са създали организация за пиковете часове на водене и прибиране на децата от училище, но без съдействието на родителите те няма как да са достатъчни“, каза началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР – Стара Загора комисар Илиян Илиев. „Проблемът със спирането, едва ли не, пред входа на училището е познат и в Стара Загора, но ние ще продължаваме да се придържаме към Закона и да прилагаме санкции към нарушителите!“, бе категоричен комисар Илиев.

По време на срещата бе споделено и за недостатъчното използване на местата за паркиране в близост до казанлъшките училища.

  „Ще продължим да изпълняваме служебните си задължения! Няма двоен стандарт при репатрирането на автомобили!”, заявиха от фирмата, наета от Община Казанлък за извършване на тази дейност. Управителят й Михаил Михайлов посочи, че гаранция за това е участието на общински служител в екипа на Паяка и обърна внимание, че най-важен за справяне със ситуацията е личният пример на родителя.

С оглед грижата на Община Казанлък и другите институции, участвали в днешната среща, към опазване живота и здравето на децата, учениците и техните родители предстои издаването на информационна брошура с местата за паркиране до училищата, правилата за движение по пътищата и задълженията на водачите на моторни превозни средства.

В рамките на днешната среща бе обърнато внимание и на провежданата проверка-анализ на пешеходните пътеки и указателни пътни знаци в цялата страна, на база на който анализ предстоят и законодателни промени.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram