Пролетно хоро в двора на ОУ „Христо Ботев” с. Енина

С изпълнение на български хора и тази година преподаватели, ученици от ОУ „Христо Ботев” с. Енина и родители отбелязват заедно настъпването на пролетта- една традиция, която се превръща в празник за възпитаниците на учебното заведение и за малчуганите от ОДЗ „Яна” в селото. Тази година в проявата дейно участие взеха представителите на танцовия състав към училището, който обединява учители и родители, създаден по идея на директора Детелина Начева. Трупата с художествен ръководител Рени Стойкова към основното училище „Хр. Ботев” с. Енина наброява повече от 25 души, но остава отворена за почитателите на българския фолклор.
Ансамбълът ще приеме името „Янина”, а намеренията са занапред да участва в общинските надигравания, в областни и национални прояви, обясни дългогодишният преподавател в ОУ Хр. Ботев” Хриса Щерева. Енинци вече проведоха първата си среща с танцовия ансамбъл от гр. Крън, по време на която отново се виха кръшни хора.
Идеята на училищното ръководство се възприема доста радушно и от децата на основното училище, които не само че не излязаха от хорото, но и показаха завидни познания в разучаването на българските народни танци.
Тържеството в двора на ОУ „Христо Ботев” донесе добро настроение както за учителите, така и за децата, за които празникът на открито предизвика много приятни емоции. За финал прозвуча и поздрав към уважавания преподавател и читалищен деец Гриша Горецов, който за своята 50-та годишнина получи огромен букет с уханни цветя и музикален поздрав, поднесен с обич и признание от страна на колегите му.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram