Пресс тв накара общинарите ударно да си пооправят гафа със Закона за конфликт на интереси

Общинарите сколасаха вчера само за няколко часа да качат на официалния сайт на Общината 16 броя декларации  на служители на администрацията по Закона за предотвратяване и конфликт на интереси,като почти четири години не им стигнаха, за да изпълнят императивното изискване на същия този закон.

След като вчера Пресс тв излезе със сигнал и излъчи репортаж за драстичната и незаконна липса на тази информация, явно, е стартирала бурна офанзива по възстановяване на информационната дупка.

Както написахме вчера, в нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в официалната страница в Интернет на Община Казанлък не са публикувани декларациите  на служителите на администрацията, от които да е видно, че те не участват в частни фирми. Законът императивно изисква тази информация да е публична, но рубриката за тази цел в общинския сайт бе напълно празна вчера по обяд, днес вече са цъфнали няколко сканирани декларации. Сред тях на заместник-кметовете и някои ръководители на отдели, но не всички. Засега можете да видите декларациите на:

Даниела Коева

Петър Косев

Лилия Цонкова

Иванка Иванова

арх.Ивелин Недялков

Радостина Люцканова

Маргарита Илиева

Сребра Касева

Стефанка Духнева

Мария Илиева

Перуника Христовва

Татяна Станева

Марин Тенев

Евгений Христов

Стефка Бездичка

Евелина Костова

Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е в сила от 2008 г., последно е променян през 2010 г, година преди началото на мандата на кмета Галина Стоянова. Четири годин, обаче, не са стигнали за да бъдат извадени на светло декларациите, както императивно налага закона. Четири часа бяха необходими във вчерашния ден, за да се публикуват 16 декларации, след като Пресс тв постави въпроса в общественото пространство.

На питане на екипа ни къде да търсим публично огласените декларации на служителите от администрацията в сайта на Общината, шефката на правния отдел Иванка Русенова след известно колебание и нужда от проверка, възпрепятствана от редица срещи, отговори лаконично и условно вчера: ”Би трябвало да ги има в специална директория”. Но ги нямаше.

В този случай следва нарочната местна комисия за предотвратяването и установяването на конфликт на интереси да сезира държавната такава за издаване на наказателно постановление за погазване на ЗПУКИ.

Не стана ясно кой е отговорен за липсата на информация и дали ще понесе отговорност и кой не е проследил изпълнението на закона от подопечните му служители.

Пресс тв пита още: Немърливост ли е или тенденциозно укриване на информация?

deklaracii2

На снимката: Тази сутрин, 21 март 2015 г., в 9:18 часа, в общинския сайт цъфнаха 16 декларации, но не всички, изискуеми по закон

ZPUKI

На снимката: Вчера, 20 март 2015 г., в 13:59 часа директорията „Декларации по ЗПУКИ“ беше напъллно празна

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram