Казанлък – за първи път домакин на Международния конгрес по тракология

13-тото издание на престижния световен форум ще събере от 3-ти до 7-ми септември, т.г. изтъкнати траколози от цял свят в Казанлък – за трети път в България, но за първи път извън София. Изборът на Казанлък е резултат от утвърждаването му като знаково място за тракийската култура и 2-годишни разговори между учените и Община Казанлък.15

 Под мотото „Мит и реалност“, „240 изследователи на тракийската култура от 26 държави са заявили участие до момента,“ съобщи доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, член на Организационния комитет на конгреса. „Казанлък е естествен притегателен център за тракологията, но всеки участник иска да се докосне до находките, да ги пипне, да ги усети.“, коментира големия интерес гл. ас. д-р Юлия Цветкова от организаторите. Като отговор на високите очаквания са планирани редица паралелни научни сесии, в четири или пет зали на територията на града. Представянето на научните доклади ще бъде със свободен достъп за всички желаещи.

 Съпътстващите мероприятия предвиждат постерни изложби за проучвания по темата в Казанлъшко през последните над 70 години, разширена изложба за паметници, под егидата на ЮНЕСКО и такива от България, които кандидатстват за статут към световното културно наследство, туристически обиколки из културно-историческите забележителности на региона.

 През януари, 2017г. ЮНЕСКО официално е поела спонсорството на международната научна конференция и нейни представители ще имат възможност отблизо да се запознаят с предложението на Община Казанлък и Министерството на културата за актуализиране на Индикативната листа на организацията с още осем тракийски гробници като сериен обект – разширение на вече вписаната Тракийска гробница.   За успешната реализация на конгреса Община Казанлък и ИМ „ Искра“ са подкрепени от Министерството на културата, Националния археологически институт с музей при БАН, Центъра по тракология при Института по балканистика, катедрите „Археология“ и „Стара история“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.
Създаден през 1972 г., Международният конгрес, с активното съдействие на покойния проф.Александър Фол, първият форум се провежда в българската столица. През годините домакинството преминава през градове от Европа и Русия, още веднъж – София и за първи път тази година – Казанлък.

 Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram