Имиджът на Долината пред провал?

Щетите по гробницата на Севт Трети бяха инспектирани от експерти на Министерството на културата. Не е сигурно дали ще получим пари за реконструкция, не е ясно и защо Общината е забавила сигнала за бедствието с четири месеца

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=Ilzm6FD1NYs’]

Прессъобщение от Община Казанлък във връзка със състоянието на гробницата:http://www.kazanlak.bg/page-4892.html

Няма никаква опасност за гробницата Голяма Косматка

Министерството на културата и Община Казанлък са взели мерки за решаване на проблема в коридора на могилата

Няма никаква опасност за гробницата „Голяма Косматка“ нито като съоръжение, нито някой посетител да пострада, нито има задържане на информация по случая, това съобщи на специална пресконференция днес в Казанлък заместник-областният управител на Стара Загора Маноил Манев. Всички институции – Министерство на културата, Община Казанлък, Областна администрация правят експедитивно и всичко възможно да се реши възникналия проблем в подхода към гробницата.

Още на 13 февруари 2015 г. е изготвен констативен протокол за проверка на тракийската могила от комисия  в състав заместник-кметът Даниела Коева, главният архитект Ивелин Недялков, арх. Стефка Духнева и представител на ИМ „Искра“-. В протокола се казва, че е констатирано  наличието на течове и свличане на земни маси. Взема се решение тракийската гробница да бъде временно затворена. Въз основа на този констативен протокол на 18 февруари директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов информира с писмо министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на община Казанлък Галина Стоянова за това, че встрани от коридора на гробницата „Голяма Косматка“се наблюдават течове и срутване на земни маси.

Следват системни огледи на могилата от страна на Община Казанлък, като на 28 февруари в такъв оглед участва и проектантът на защитната постройка на гробницата, строена през 2005 г., проф. д-р арх. Жеко Тилев. След огледа, до арх. Тилев е изпратено официално писмо от Община Казанлък за спешно изработване на конструктивно становище с детайли за укрепване на съществуващата конструкция, както и проект за технология на изпълнение.

Ново писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с копие до Даниела Джуркова, директор на НИНКН, изпраща на 13 март кметът на община Казанлък Галина Стоянова, с което се настоява за експертна комисия относно създалата се ситуация.

Днес, 21 март, комисия в състав арх. Димитрийка Добрева-Ангелова, главен директор на главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерството на културата, арх. Юлия Пенчева – началник-отдел от дирекцията, Стоилка Игнатова – регионален инспектор от същата дирекция, и археологът Диана Димитрова направиха оглед, след който ще излязат със становище и съответни мерки за решаване на проблема в коридора на гробницата „Голяма Косматка“.

Хората питат: Кой и защо заблуждава гражданите?!….

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram