Детето със Синдром на Даун е като всяко друго дете

Международният ден на хората със Синдром на Даун, който се чества на 21 март, от Сдружение „Бъдеще за децата“ отбелязаха с пъстра изложба с нарисувани чорапи.

Детето със Синдром на Даун е като всяко друго дете. То иска да играе с приятели, то е сърдечно и иска да бъде обичано. Много хора по света обуват различни чорапи на 21 март, за да подкрепят хората със Синдром на Даун и за да напомнят, че света е шарен и разнообразен.

През целият месец март деца и родители, ползващи услугите на Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за обществена подкрепа, оцветяваха и апликираха шарени чорапи, които посрещат посетителите на входа на Сдружение „Бъдеще за децата“.

Деца със Синдрома на Даун се раждат на всякъде по света без значение от раса или социален слой. Около 100 такива деца се раждат и в България всяка година.

Подобни инициативи и събития се случват в целия свят. Те целят да привлекат внимание и да разяснят какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са родени с него и как те играят важна роля в нашия живот и общество.

За първи път Международният ден на хората със Синдром на Даун е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със Синдром на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

Двадесет и първото число на третия месец не е избрано случайно за отбелязването на този ден, а за да покаже, че Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21 хромозомна двойка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram