Втори национален протест на медицинските специалисти, бунтуват се в над 40 града

Днес ще се проведе национален протест на медицинските специалисти, като в Казанлък началото му е от 15.00 часа пред сградата на Общината.

Здравни работници от редица градове ще се включат в протест. В София действията ще са масови и ще се проведат пред сградата на Министерството на здравеопазването. Медицинските сестри ще разпънат палатки под прозорците на министър Кирил Ананиев, с когото не успяха да постигнат разбирателство на среща в сряда, съобщава БГНЕС.

Протестиращите продължават да настояват за по-високи заплати. Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване. Професионалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд.

Обяснението на Ананиев за продължаващото недоволство бе, че медсестрите не са усетили отпускането на средствата, защото процедурата по усвояването на парите не е приключила и може би до 1 април те ще получат обещаното увеличение, съобщава offnews.bg. Той е уверен, че е изпълнил ангажимента си към протестиращите.

Анализът на екипа му потвърдил сериозния недостиг на кадри в системата: у нас има средно по 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в ЕС, където средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души.

От рано тази сутрин пред сградата на МЗ в центъра на София бяха събрани медицински сестри. Там ще има и палатков лагер. В страната демонстрациите им ще са пред лечебните заведения. В тях се включват медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори от над 40 града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram