Първият инспектор на МК пристига заради пропадането на гробницата на Севт III

Лично директорът на Инспектората за опазване на културното наследство при Министерството на културата Димитрийка Ангелова пристига утре в Казанлък, за да се запознае с проблема с пропадането на тракийската гробница Севт III, за който първо  Медийна група „Вис виталис“алармира вчера. За спешната инспекция на Ангелова потвърдиха за Пресс тв от министерството.

Съоръжението е опасно за хората видя екип на Пресс тв, то е затворено за посещение от туристи, на желаещите да разгледат гробницат се обяснява, че е в ремонт.

Над два метра ров отгоре върху гробницата е зейнал и е покрит с парче балатум. Причината за срутването са дъждовете в началото на годината. Пропадането започнала още по нова година, но в министерството на културата сигналът от Исторически музей „Искра“ постъпил едва на 17 март.

Повече от 5 кубични метра пръст са изкарани от коридора на гробницата от музейните работници, почвата се свлича там заради дъждовете, пропадането продължава и е опасно за хората.

За това, че световно известното съоръжение в могилата Голямата Косматка край Шипка е затворено за посещения, свидетелства поставена бележка, написана на ръка.

Директорът на музея в Казанлък Момчил Маринов потвърди, че за проблема вече са уведомени всички институции.

 „Ситуацията не е критична, но не гарантираме в момента 100% безопасност на хората, затова апелираме към разбиране, действаме максимално експедитивно“, подчерта Маринов.

От Министерство на Културата потвърдиха още вчера пред наш репортер, че са получили сигнал за проблема на 17 март и ще изпратят инспекция.

Гробницата на тракийския цар Севт III в могилата Голямата Косматка е открита през  2004 година от д-р Георги Китов, в нея бяха намерени бронзовата глава на Севт, златният венец на владетеля, и още много уникални предмети, голяма част от които след броени дни ще бъдат показани във френския музей „Лувъра“

Срутване на пръст има и до друга уникална гробница „Оструша“. За което Медийна група „Вис виталис“ сигнализира още в началото на март. Маса от пръст е затиснала северната стена на защитното съоръжение на „Оструша“. За гробницата на Севт в момента в Министерство на културата протичат процедури, според които тя ще бъде прехвърлена за стопанисване на Община Казанлък.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram