Обявиха „Дни на Отворените врати” с безплатни прегледи по повод Световния ден за борба с туберкулозата 24 март

С безплатни прегледи в цялата страна стартира кампанията за борба с туберколозата. Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти. В България диагностиката, лечението и профилактиката й са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Новината за безплатните прегледи бе обявена на съвместна пресконференция на РЗИ – Стара Загора, Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатритчни заболявания и Сдружението с нестопанска цел „Свят без граници“.

От 2009 г. с финансовата подкрепа на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария всяка година се провеждат кампании „Отворени врати” в 29 областни лечебни заведения за туберкулоза.

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора. По време на тази инициатива в лечебните заведения за туберкулоза ще се провежда скрининг за риска за туберкулоза чрез анкета. На лицата, които са в риск ще се провеждат допълнителни прегледи и изследвания.

По данни на Световната здравна организация туберкулозата е заболяване,  което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. – 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза.

Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи.

Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Цели на устойчивото развитие.

В България през последните години се  наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта – от 39.1 на 100 000 през 2006 г. до 22.5 на 100 000 през 2015 г. Намаляването й се дължи на предприетите координирани  дейности за превенция и контрол на туберкулозата на национално и регионално ниво и съвместните действия на Министерство на здравеопазването, специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram