Общината сгафи със Закона за конфликт на интереси?

Информационна дупка зее в общинския сайт, където трябва да са декларациите за липса на частен интерес на чиновниците

В нарушение на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в официалната страница в Интернет на Община Казанлък не са публикувани декларациите  на служителите на администрацията, от които да е видно, че те не участват в частни фирми. Законът императивно изисква тази информация да е публична, но рубриката за тази цел в общинския сайт е напълно… празна. Не става ясно попълнили ли са чиновниците такива декларации и какво пише в тях, дали някой не участва във фирма или не управлява такава и към момента, което е категорично забранено от същия този закон. Гражданите не могат да видят дали общинските служители не работят в свой частен интерес, заемайки службите си.

Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е в сила от 2008 г., последно е променян през 2010 г, година преди началото на мандата на кмета Галина Стоянова. Четири години са достатъчно време, за да бъдат извадени на светло декларациите, както императивно налага закона. Така, както е направено в други Общини, например, в Сливен.

sliven

 

Преди време и казанлъшкият Общински съвет качи на сайта си тази задължителна информация за съветниците и тя е налична и видима, след като старейшини от БСП бурно настояха да бъде изпълнен законът.

zpuki ob s kk

Екип на Пресс тв потърси секретаря на Община Казанлък Иванка Иванова за коментар по липсата, но се оказа, че тя е в чужбина. На въпрос на екипа ни къде да търсим публично огласените декларации на служителите от администрацията в сайта на Общината, шефката на правния отдел Иванка Русенова след известно колебание и нужда от проверка, възпрепятствана от редица срещи, отговори лаконично и условно: ”Би трябвало да я има в специална директория”.

Да, директорията я има, но информация вътре-няма!

В този случай следва нарочната местна комисия за предотвратяването и установяването на конфликт на интереси да сезира държавната такава за издаване на наказателно постановление.

Кой укрива информация от казанлъчани? Кой има интерес от липсата на информация? Кой ще понесе отговорността за това? Въпросите са в стилистиката на последните месеци и се надяваме да не са реторични.

ZPUKI

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram