Безплатни прегледи за глаукома в Казанлък на 20 и 22 март

Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома ще се проведат в Казанлък на 20 и 22 март т.г., съобщиха от Института за здравно образование. Те са част от национална кампания за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Повишеното вътреочно налягане е един от основните сигнали за наличие на глаукома. Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, в нея участват специалисти-офталмолози. В Казанлък партньор на кампанията е д-р Кирил Славейков, който ще извършва прегледите с измерване на вътреочно налягане.

Прегледите са предназначени за хора от рискови групи, които нямат поставена диагноза. Задължително е предварителното записване на час на единния номер на кампанията 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи, всеки работен ден между 10 и 17 ч.).

Област Стара Загора, в която е и гр. Казанлък, е един от регионите, в които е отчетена повишена заболеваемост от глаукома. Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.

По данни на НЗОК към 1 януари т.г. диспансеризираните болни с глаукома в България  са 82 712 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО, между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. Диспансеризираните болни с глаукома у нас са около 1% от населението, което означава, че още близо 80 000 души не знаят, че имат глаукома и са застрашени от необратима слепота. Диспансеризираните болни с глаукома в Област Стара Загора са 6722 души. Диспансеризацията от това заболяване в областта надхвърля 2%, което е двойно повече в сравнение със средния процент за страната.

Рисковите фактори за развитие на глаукома са: Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram