Фолклорен ансамбъл „Палавници“ впечатли литовците с чар и с подаръци от Розовата долина

ФА „Палавници“ при НЧ „Жар“ се завърна от петдневното си турне в прибалтийската република Литва. 24-ма казанлъчани – танцьори и техните ръководители Дора Петкова – председател на казанлъшкото читалище и хореографите Петър Белчев и Мартин Петров, гостуваха на градчето Плунге, където се проведе фолклорен фестивал, организиран от местния Културен център. На 11 –ти март тук се състоя 10-тият Фестивал на фолклорните състави, посветен на „Децата на 11 март“ с участието на състави от градчето домакин, представители на Латвия и Беларус. Казанлъшкият танцов състав е изобщо първият български участник в подобни културни прояви, организирани на територията на литовския град.

Висагинас е друг литовски град, в чийто фестивал- 21 –ви поред за фолклорни състави, казанлъчани записват участие в празничния 8 март. Пребиваването на нашата трупа в страната домакин на фолклорните събития преминава и с посещение на местна професионална гимназия и военно училище в град Алсежиай, а танцьорите ни са настанени в домовете на любезни домакини.

Грамоти и подаръци за участието си в двата литовски фестивала донасят за спомен казанлъчани от задграничното си турне. Домакините им получават традиционните подаръци, осигурени от Община Казанлък, реклама за Розовата ни долина. Към тях е отправена и покана да върнат визитата в най-скоро време.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram