Общината купува за сираци четки за зъби по…6,00 лева парчето

Екстра качество са санитарните материали, които Общината си позволява да купува за настанените в Центъра от семеен тип, въпреки признанието, че парите в хазната не достигат. За да не „падне“ качеството на материалите, ще бъдат изтръсквани спонсори

 

На завишени цени доставят санитарни и хигиенни материали в Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище в Казанлък, които започнаха да функционират от ноември м.г. Това личи ясно от справка, изготвена от общинска администрация по искане на общинския съветник от БСП Моника Динева.

В момента там са настанени 17 деца и младежи. 12 от тях са в ЦНСТ № 3 и 5 други са в Защитеното жилище. За доставка на съответните материали няма обявена обществена поръчка или ако има не е публикувана никъде. Прави впечатление,че се доставят четки за зъби на жена 5,70 лева, пастата за зъби се плаща по 6,00 лева за брой, при положение, че в който и да е обикновен магазин цената й е не повече от 4 лева.

Детският шампоан се доставя на цена от 7,50 лв. за 230 милилитра разфасовка. Най качествената марка детски козметични продукти предлага шампоани на цени от 2 до 5 лева.

7,70 лв. е цената на душ-гела. При пазарна цена от около 3 лева. Същото е й при сапуните – защитените жилища ги получават на цена от 0,95 ст., а всяка голяма търговска верига ги предлага за не повече от 50 стотинки.

Завишени са и цените и на почистващите и перилни препарати. Всички цени са без ДДС. Като се сложи и данъка стават по–скъпи.

Всичко това се доставя на Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище от общинския съветник от партия „Лидер” Джамал Папарланов, установи наша проверка.

Как е избран той остава неясно? Завишение има и при доставката на работно облекло и дрехи за нуждите на ЦНСТ и ЗЖ.

За това е обявена обществена поръчка, която се печели от пернишката фирма СД „Транспортен маркртинг –Евтимови и сие”.

На 27.01.2015 г. е сключен договор с това дружество. В него фирмата се задължава да доставя от всичко по 50 броя, въпреки, че обитателите на ЦНСТ и ЗЖ са само 12 и се очаква техният брой да нарасне само с още 5.

Например чорапогащниците за децата и младежите се доствят на цени по 7,00 лв. за брой, боти по 54 лв. за чифт, суичъри по 32,00 лв. единият и т.н.

Доставката за персонала, който наброява 18 души е също за 50 човека???

30,00 лева струва работното облекло на всеки един от тях, като в него е включен панталон и туника от стандартните познати униформи за вяска медицинска сестра.

В обясненията на Общината към Моника Динева, подписани от кмета Стоянова, е написано: „Поради недостатъчните средства по бюджета на проекта за финансиране на услугите Община Казанлък търси дарители и спонсори за решаване на неотложните потребности”. Да се стяга казанлъшкият бизнес, за да не се налага да се купуват обикновени четки за зъби, вместо досегашните екстра качество.

Любопитно е да се прочете рекламното изречение в долната част на формуляра с цените. То гласи: „Инвестира във вашето бъдеще”. Нелоша инвестиция е тази, при която се влагат средства за 400 чифта латексови ръкавици за четири месеца, 100 броя кърпи за почистване на бяла дъска, 200 броя санитрани маски за лице и осем четки за коса, всяка по 4,70 лева.

tnJamal

На снимката: Общинският съветник Джамал папарланов

17_

На снимката: Рязането на лентата на ЦНСТ и ЗЖ на 15 октомври 2014 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram