КАЗАНЛЪШКАТА НАРОДНО ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА (КНДР)

Казанлък се управлява по тоталитарен модел и това е ясно на всички. Тоталитарен модел, заченат по времето на Дамянов и усъвършенстван до рафинирана филигранност от Гай Лин Сът Ян. Жената, която дойде да даде човешко лице на властта и политиката в Казанлък изобщо. От ГЕРБ уверяваха, че след като тя е жена, ще бъде далеч по-диалогична, грижовна и по майчински добра към съгражданите си.

Вместо това Гай Лин се оказа добра само към съгражданите си, които работят в нейната администрация. И то не към всички, а само към онази богоизбрана част от нейни верни до гроб (пардон – до заплата) послушници, които без нея биха си стояли без заплата на улицата, откъдето тя ги събра. Група емблематични безработници, едно малко гербаджийско казанлъшко правителство, съставено по модела Борисов от мрачните дебри на казанлъшкия Фейсбук. Защото знаете как Борисов набира министрите си – „по кръстовищата”.

И тази малка местна хунта жули глоби за окастрени храсти и треви, таксувайки ги за дървета – нещо, което е работа на Общината – да кастри саморасляци, а не да глобява гражданите, вършещи нейната работа. Хунта от разжалвани от обществото или народната милиция „пазители” на казанлъшките улици, върху чийто скъсан пагон днес блещукат звездичките от логото на ГЕРБ, превърнал казанлъшките улици в своя частна собственост, независимо дали са зони за краткорверенно паркиране или не.

По ирония на съдбата Гай Лин произхожда от онази група бежанци от Тополовградска България, които са се преселили по нашите земи по времето на Корейската война и затова местните ги нарекоха „корейци”. Тия иначе кротки и хрисими люде обикновено обитават селата по южната дъга на общината – най-вече Овощник, Черганово, Бузовград и Горно Черковище. По ирония на съдбата дори и лицевата морфология на Гай Лин с годините придоби все повече характеристиките, типични за диктаторите от Далечния Изток.

А кое е най-типичното за диктатурите, не само по източен модел? Концентрация на цялата власт в ръцете на диктатора, малка административна в случая олигархия, превръщане на законодателната власт (в лицето на Общинския съвет) от контролен орган в апендикс на изпълнителната власт, чиято цел е само откъде да изръси още пари от своите съграждани, само и само за да закърпи съдраната хазна на местното управление, което по времето на Гай Лин задълбочи дълга си в пъти, спрямо предходните управления.

Но така постъпват диктаторите. Довеждат народа си до глад и просешка тояга и му хвърлят прах в очите с група верни на властта медии, че живее все по добре и ще му отворят нови гробници. Тракийски гробници. А на оределите казанлъчани какво им остана? Най-много сами да легнат в тези гробници…

По севернокорейски модел в Казанлък пари за медии не се жалят, нито на местно, нито на национално ниво. Тези пари са приоритет и верую на настоящата власт, Светая Светих, табу, чиито размери със зъби и нокти се бранят от народа, никой не знае точната им сума, въпреки че от „Вис Виталис” отдавна водят дела за това. Между другото, тази черта е типична за всеки диктатор, припомнете си историята. Нито един от тях не се е скъпил да хвърля луди средства за пропаганда, която да лъсне закъсалия имидж на своя поръчител. Уви – напразно.

Два са стожерите на които е стъпил разкрачения пропагандаторски колос на местната власт – Фейсбук и медиите, било то местни или национални. А националните медии, знаете, не работят за чест и за слава, а за доста солени хонорари. Местните пък, мнозина от които биха пукнали от глад без Гай Лин, дължат проспериращото си съществуване именно на нея – техният най-верен читател, наред с още една малка група администратори, които го правят по задължение.

За Фейсбук няма какво да говорим. На всички е ясно кой защитава властта в групите и какво получи срещу това. Топло работно място в администрацията с компютър и бърз интернет, експертна заплата.

Изобщо, цялата народнодемократична власт в Казанлък лежи на тази ос. Потокът от парите се съдира от гърба на и без това обеднелия и оскотял от беззаплатие казанлъчанин, за да се изсипе в гърлото на група ненаситни, но верни на ГЕРБ медии, които да обясняват на казанлъчанина колко добре живее от възцаряването на КНДР насам.

 

Един бивш общински съветник

 

Материалите на авторите се публикуват без редакция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram