Атeнтаторът от Нова Зеландия минал през Казанлък и Шипка

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща на службите за сигурност във връзка с нападението в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което в две джамии загинаха 49 души. Повод за срещата беше това, че на пълнителите за автоматичната пушка на терориста имаше написани надписи на български език.

„Установеното преминаване на нападателя през България е от 9 до 15 ноември 2018 година. На 9 ноември 2018 година той пристига в България с полет от Дубай. Пристигайки на летище „София“ на 10 ноември 2018 година, той наема автомобил и с него извършва пътуване около исторически места в България, като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник“, допълни главният прокурор. Терористът бил и на Шипка.

По всяка вероятност присъствието му на чутовния връх изобщо не е случайно, тъй като в своя манифест от 73 страници нападателят цитира военни лидери и се позовава до древни битки като обсадата на Акра от 1189 г., Османската империя, включително битката за Виена през 1863 г. и битката при прохода Шипка през 1877 г.

Цацаров увери и допълни, че посещенията на нападателя в Балканския полуостров са свързани най-вече с разглеждане на историческите места и изучаване на историята на балканските страни в битки между християнски и османски армии.

Продължава изясняването на маршрути, контакти и места, в които нападателят е отсядал, посочи главният прокурор.

Той допълни, че има за цел да се осъществи национален обмен с разследването по същество, целите на неговото пребиваване и неговите контакти на територията на България. Нападателят е оставал да преспива предимно в къщи за гости, а не в големи хотели.

Контролните органи искат да установят дали има някоя друга версия за пребиваването на нападателя в България, освен изучаването на историята на балканските народи.

Предстои работа и разследване по отношение на на това къде е бил и къде е преспивал. „Трябва да установим дали нападателят е има контакти с български граждани и на лица, които са го съпровождали„, посочи силовият министър Младен Маринов.

Припомняме, 49 души бяха убити при стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. 41 души са убити в джамията Deans Avenue и седем в джамията Linwood. Един човек е починал в болница. 48 души са хоспитализирани с огнестрелни рани, включително деца. Някои са в критично състояние.

28-годишният австралиец Брентън Тарант предава на живо нападението в едната джамия. Той публикува множество снимки с оръжия и пълнители и линк към манифест за действията си преди клането. Полицията на Нова Зеландия призова хората да не споделят „изключително тъжните кадри“, свързани с нападението.

На някои от кадрите се вижда, че на пълнители за автоматичното си оръжие стрелецът е написал надписи на български и сръбски език.

news.bg

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram