Мая Манолова се срещна с протестиращите сестри в Казанлък, страстите се нажежиха/Видео/

В компанията на обществения посредник на Община Казанлък Гинка Щерева, омбусманът Мая Манолова пристигна в Казанлък за среща с протестиращите медицински сестри. Пред лечебното заведение „Д-р Христо Стамболски“ медицинските специалисти по здравни грижи от Казанлък, както и лекари, разговаряха с омбудсмана за проблемите в системата на здравеопазването и ситуацията на местно ниво.

Пристигна и зам. кметът на Община Казанлък Лилия Цонкова, която започна спор с протестиращите медицински работници.

Пред тях омбудсманът заяви категоричната си подкрепа към справедливите искания на медицинските специалисти от цялата страна. Пред болницата в Казанлък бяха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти, които настояха за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, връщане на медицинските стандарти по специалности, задължителен колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др. Манолова определи исканията им като абсолютно справедливи, защото отношението към труда им е неуважително и абсурдно. Омбудсманът акцентира, че трябва да получават минимум 900 лв., а не минималната работна заплата от по 600-700 лв. за висококвалифицирания си труд.

Мая Манолова бе тук по покана на медицинските сестри от Казанлък, а преди това посети Стара Загора, където разговаря с граждани в разкрита за целта приемна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram