Липсата на сън-глобална епидемия

Храните, които ни помагат да спим по-сладко, са бадемите, бананите, твърдо сварените яйца и  черешите.

Статистически проучвания показват, че жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете – с минута повече. Най-дълго от представителите на фауната си почива царят на животните – лъвът, който отделя за дрямка по 19 часа дневно, а неговите роднини – котките, мързелуват по 14 часа.

В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците. Многобройни изследвания доказват връзката между хроничното недоспиване и сривовете в основните жизнени функции на тялото както при хората, така и при животните. Липсата на сън се отразява неблагоприятно на оздравителните процеси, води до забавен растеж и делене на клетките и отслабва имунната система.  Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната дрямка, дори и за половин час само, пък има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката.

14 март се отбелязва Световен ден на съня – отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.

Акцентите в отбелязването на Световния ден на съня имат за цел да информират обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която създава множество здравословни проблеми.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други.

За жалост „лека нощ“ остава само пожелание за почти половината население на света. Според последните проучвания 45% от човечеството страда от нарушения на съня, но проблемът се неглижира и хората рядко търсят консултация с лекар.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram