Изцяло обновената ДГ №2 „Снежанка“ отвори врати

С благодарности към Общината се обърна Надежда Топузлиева, директор на детското заведение в ж.к.“Левски“, гр.Казанлък: „С втора детска градина се случиха много неща за последните месеци.“, сподели тя. На 10 март, 2017г. приключи подмяната на отоплителната инсталация, горивната база и газификацията в детската градина.

Надежда Топузлиева разказа: „Разбира се, трябваше да обясним на родителите защо се случва това през февруари месец, но те проявиха разбиране, децата бяха настанени в близките три градини. На първи февруари започна ремонтът и благодарение на перфектната работа на фирмата изпълнител, от понеделник сме пренесени, персоналът почисти и посрещнахме децата с усмивка, с радост, с уют и топлина. За всичко това искам да изразя благодарността на всички нас към Община Казанлък. Без тях ние нямаше да можем да направим всичко това.“.

Проектното предложение на община Казанлък бе класирано на първо място, с най-голям брой точки – 94, при максимално възможен брой 100.

На Димитровден, 2016г., ДГ №2 „Снежанка“ посрещна своите малчугани след ремонт. Тогава, като предварителни енергоспестяващи мерки, бяха подменени дограмата, изолацията на външните стени и на покрива с 265 300 лв. общински средства. Изпълнението на тези мерки бе и задължително условие за финансиране по Програма БГ 04 и намали крайното потребление на енергия. „С радост открихме новата си детска градина в края на октомври, миналата година, бяхме много щастливи от всички придобивки, които имахме. Разбира се, с началото на зимния период усетихме веднага промяната. Обаче хубавите неща не свършиха до тук.“, припомня Топузлиева.

Допълнително, тогава Община Казанлък осигури 10 000лв. чрез Министерство на образованието и науката за подобряване спортните площадки на детското заведение, с нови игрални съоръжения и обновяване на дворното пространство.

Проект „Подмяна на отоплителна инсталация, горивна база и газификация в детска градина № 2 „Снежанка“, град Казанлък“ е на обща стойност 161 957,87 лв. с ДДС и е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ 04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, Грантова схема БГ 04-02-03-1 „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“.

Цялостната реконструкция и газификацията на детското заведение се явява продължение  на проект „Подмяна на отоплителна инсталация, горивна база и газификация в 3 детски градини и 2 детски ясли в град Казанлък“, финансиран с Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG04-02-03-037-006/18.08.2015 г., в рамките на който вече бяха подменени отоплителните инсталации на Детска ясла № 4 „Пролет“, Детска ясла № 5 „Детелина“, ДГ № 8 „Юрий Гагарин“, ДГ № 9 „Слънчице“ и ДГ № 15 „Звънче“.

Основната цел на проекта е да се подобри допълнително енергийната ефективност на детското заведение. Изпълнението на тези мерки ще допринесе за намаляване на крайното потребление на енергия и подобряването на условията в образователната инфраструктура на територията на Община Казанлък.

На направените цялостни подобрения ще се радват 207 деца на възраст от 3 до 7 години, които посещават ДГ № 2 „Снежанка“, техните родители и 37 души персонал.

Пресцентър на община Казанлък

20305255596065

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram