БСП: Пенсионната реформа се провали

По инициатива на Общинския съвет на БСП в Стара Загора вчера вечерта (13 март) се проведе среща с граждани, на която бяха обсъдени предложенията за промени в пенсионната реформа. Срещата бе ръководена от Валентина Бонева, председател на ОбС на БСП. В нея участваха  депутатът от Старозагорски избирателен район от „БСП-лява България” Георги Гьоков,  който   е зам.-председател на ПК по труда, социалната и демографската политика и член на ПК по здравеопазване в 43 НС” и Димитър Димитров, завеждащ отдел „Публични политики” към НС на БСП.

„Въпреки създадената работна група и заявените намерения до края на март 2015 г. да има ясна и цялостна визия как ще се развива пенсионната система, стана ясно, че управляващите от четворната коалиция нямат такава”. Това каза депутатът Георги Гьоков. Според него пенсионната реформа е  пред провал, тъй като целите , които тя преследваше , не са постигнати. Отново на парче се дискутират отделни елементи на системата без ясни концепция, логика и цели,  разположени във времето.

„Сегашното обсъждане в работната група към социалното министерството е параван. БСП няма как да се съгласи с тези предложения, защото социалистите сме за запазване годините на пенсиониране и гъвкавото пенсиониране”, сподели пред присъстващите още Гьоков . Той посочи, че пенсиите  не са индексирани и преизчислявани от 2008 г. Голяма част от хората в България получават пенсии под прага на бедността , затова БСП е за запазване на тристълбовия модел с приоритет на социалната система, а вторият стълб да намалява.

„Само с нормативни промени няма как да се постигнат резултати в тази сериозна сфера, която засяга голяма част от българските граждани, защото в крайна сметка те са обвързани със заетост, доходи, здравеопазване”, допълни Димитър Димитров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram