Трупаме ли нов дълг

Златна ли е изкопаната дупка на терена в бившата инфекциозна болница и ще плаща ли Казанлък 1000 лева на ден лихви от неустойки заради некоректно подписан договор. Протакането на казуса за продажбата на терена на бившата инфекциозна болница, няма ли да донесе загуби за бюджета? Това са въпроси, на които все още няма отговори, а се водят съдебни битки с неясен край.
3 664 979, 30 лв. е заведеният иск срещу община Казанлък от фирмата „Тракия трейд“ ООД.  Според неустойките по договора се претендира и за лихва, равняваща се на 1000 лева на ден, която Общината дължи на собственика. Става дума за договор подписан през 2007 година от бившия кмет Дамянов, който инициира продажбата на имота познат като бившата инфекциозна болница. Конкурсът за продажбата е осъществен от разширена комисия, в която влизат членове на всички партии и сдружения в общинския съвет и представители на общината. Купувачът плаща на общината реално  цена за имота от над 2 милиона лева. Има вписана ипотека за него.
През 2008 година официално кметът и придобилият имота собственик направиха и първа копка  за изграждането на обекта, който трябваше да се простира на площ от 6 декара, като предвидената инвестицията за изграждането му бе за 35 милиона лева.  Първият МОЛ в Казанлък така и не вижда бял свят. Основната причина за това е, че конкурсната документация за изграждането на сграда 7 + 2 етажа не отговаря на ЗУТ, който регламентира застрояването на двуетажни сгради. През 2011 собственикът завежда дело срещу общината и старозагорският окръжен съд пред 2012 постановява нищожността на сделката. Купувачът „Тракия трейд“ предявява иск пред Арбитражния съд в БТПП за над 3,6 хил. лв. дължими от общината. Настоящият кмет Галина Стоянова се налага да защитава интересите на общината. Тя е подписала споразумение за решаване на казуса в Арбитражния съд
Общината претендира за намаляване на основния иск към нея, както и за начина на формирането му и завежда насрещен иск за 600 хил. лв. за извършеният, без строително разрешение изкоп.
Към настоящия момент тук следват множество хипотези. Дали, ако общината след като е осъдена за незаконната сделка и евентуално обявява имота за продажба, няма да възстанови изискуемата от нея сума за апетитния имот и дори да излезе на печалба или да се бори за намаляване на основния иск, но с риск да плати трупащи се неустойки от 350 хиляди годишно, суми които биха могли да бъдат използвани за реконструкции примерно на множество разбити улици в града.
Липсва, обаче,  подписан документ за предаване на имота във владение на общината и евентуалната му продажба, заяви кметът Галина Стоянова. Според ръководството на „Тракия трейд“, те са се съгласили да подпишат предаването на имота при условие, че общината поеме ангажимент за връщане на цената или ако общината се съгласи „Тракия трейд“ да запълни изкопа. Такива искания фирмата е правила 3 пъти, и ако общината беше дала разрешение за запълването на дупката, още преди година парцела щеше да бъде продаден отново и нямаше да има толкова натрупани и трупащи се лихви . От общината не дават разрешение и назначавали постоянни експертизи в опит да докажат тезата си, а реалното засипване на дупката е за не повече от 200 хиляди лева.
Кметът на общината Галина Стоянова, отправи множество въпроси сред които, защо едва след 4 години фирмата предявява иска и защо тогавашният  кмет Ст. Дамянов подписва договор с нищожен предмет.
Остава отворен въпроса, защо след преминаване към арбитражния съд, които е известен със сравнително бързото решаване на търговски казуси,  общината протака делото и дали това няма да донесе повече загуби  за Казанлъчани. Защото с 350 хил. лв. всяка година се увеличава сумата за връщане…. Това предстои да разберем. Същевременно е образувано прокурорско разследване за начина на провеждане на самия конкурс през 2007г. и установяване на незаконни действия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram