Спасяват „Потопената църква“ в Жребчево

Кампании за консервиране на „Потопената църква“ организират потомци на хора от изчезналото във водите на язовир „Жребчево“ село Запалня, съобщава БТА. Храмът „Свети Иван Рилски“ е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, потопено във водите на язовир „Жребчево“ в началото на шейсетте години на миналия век.

Целта е църквата да се консервира и запази за поколенията, след като се е превърнала в култово място за посещения, включително и поклоннически.

Храмът е построен през 1891 година от тревненски майстори и е осветен през 1892 от митрополита на Сливенска епархия Гервасий. Когато е станало ясно, че селото ще бъде потопено, иконите и църковната утвар са пренесени в църквата в град Гурково.

Над някогашното подбалканско селце, в полите на т.нар. Розова долина, тегне прокоба още от основаването му през XIV век. При неочаквано прииждане на река Тунджа, то било често потопявано от водата, а голяма част от жителите му загивали. Оцелелите след „потопите“ основали ново село и го нарекли Апазлу /в превод от турски – мъка, страдание/, а в последствие се побългарило в Запалня. Селото било известно с най-добрите насаждения от маслодайна роза в страната и имало повече от 120 гюлови казана.

След потапянето му, на дъното на язовира останали къщите, читалището, селската кръчма и красивите розови градини на Запалня. Повечето хора от потопеното село са се заселили в град Твърдица, където основали т.нар. Запалски квартал, също и в Казанлък, Сборище и село Оризари.

Единственото останало от потопеното село е църквата, превърнала се в истинска атракция за туристи и любим обект на фотографи и журналисти.

През по-голямата част от годината църквата е във водите на язовира и няма пряк достъп до нея. Но в сухия период, любители на фотографията често позират за снимки с уникалната по рода си църква.

Източник: БТА

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram